Tagliatelle con cavolo AKA lasti cu varza

Pasteeee! Putem sa le spunem ‘tagliatelle con cavolo’ si suna mult mai melodios si pretentios sau putem sa le numim lasti cu varza – sunt la fel de bune si asa, si asa!

Aceasta reteta nu este una spectaculoasa, nu are ingrediente exotice si nu redefineste bucataria fusion. Este o reteta simpla, cu ingrediente la indemana oricui (inchidem un ochi la acele mici bucatele de rosii deshidratate) si este intalnita in extrem de multe bucatarii.

This is comfort food! Adica aceste lasti banale, “lopatate” cu furculita preferata, probabil ultima ramasa dintr-un set de tacamuri de pe vremea bunicii, te duc inapoi in timp, intr-un loc cu multa caldura si miresme familiare.

Tagliatelle
Tagliatelle cu varza, rosii uscate, ceapa verde si telemea

Dar gata cu sentimentalismele, sa trecem la treaba!

Ingrediente pentru 4 persoane

  • 400 gr de tagliatelle
  • 1 varza mica sau juma’ de varza mai mare, ca. 500 gr
  • 4-5 rosii uscate/deshidratate
  • 3 fire de ceapa verde
  • 30 gr telemea
  • sare, piper (muuult piper!)
  • otet, ulei

 

Mod de preparare:

Intr-o oala potrivita, punem la fiert apa cu sare pentru paste.

Pana cand apa da in clocot, ne ocupam de varza, ceapa verde si rosii.
Indepartam frunzele exterioare si taiem varza in doua. Apoi, scoatem cotorul si tocam varza fideluta. Continuam cu ceapa verde, care toata-toata se transforma in rondele firave. Rosiile uscate sunt ultimele la retusuri, revenim la forma initiala, fideluta.

Incingem 2-3 linguri de ulei intr-o tigaie, adaugam ceapa verde si rosiile si le invartim cu bun simt, vreo 2 minute, dupa care punem varza feliata. Asezonam cu sare si piper.

Lasam varza la calit aproximativ 15-20 minute. Daca va place varza ‘bronzata’, lasati chiar 25-30 minute, amestecand din cand in cand, pe la sfarsit mai mult, dar nu intr-un mod vehement. Pe la minutul 10 adaugam doua linguri de otet.

Pastele se fierb conform instructiunilor de pe pachet si apoi se strecoara.

Tavalim tagliatelle prin varza calita, scuturam tigaia si incercam sa le facem un flip dintr-o miscare controlata din incheietura.

Lasti relaxate in tigaie
Lasti relaxate in tigaie

Asezam totul pe farfurii, razuim un picut de telemea peste dambul de lasti si aruncam cateva rondele de ceapa verde pentru impresia artistica!

Pofta buna!