Do It Yourself Ravioli – cu branza de vaca si somon afumat

Cuvântul „ravioli” deriva de la verbul din limba italiana „riavvolgere” /rjav’vɔlʤere/ (a impacheta).

Originara din bucataria siciliana, ravioli a devenit, alaturi de spaghete si gnocchi, una dintre cele mai populare paste fainoase. Aceste tascute umplute cu tot felul de bunatati au cucerit lumea!

Fiind format din doua foi de aluat, sigilate înte ele cu umplutura savuroasa la mijloc, ravioli poate oferi o varietate de optiuni, atunci cand vine vorba de umplutura dorita – de la clasicele combinatii de ricotta cu spanac sau urzici, branzeturi cu mucegai, la unele mai savuroase cu carne tocata, sunca sau branza si somon.

Ravioli nu e pretentioasa cand vine vorba de “topping” sau sos, fiind o tascuta plina de gust, conferit de umplutura. Astfel un sos simplu de rosii cu usturoi si busuioc sau un sos de smantana cu marar este de ajuns.

Sa incepem!

Ingrediente pentru paste (doua portii):

  • 200 g de faina (000) – plus cateva grame de faina pentru framantat si intins
  • 2 oua proaspete
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutura:

  • 50 gr de parmezan ras
  • 50 gr somon afumat
  • 100 gr branza de vaca
  • 30gr de smantana
  • sare, piper
  • patrunjel si marar proaspat

Ingrediente pentru sos:

  • 2 fire de ceapa verde
  • 2 catei de usturoi
  • 1 conserva de rosii intregi decojite
  • 1 lingura de ulei de masline
  • patrunjel proaspat
  • sare, piper

Compozitia aluatului este una simpla, la 200 gr de faina (000) se adauga 2 oua, dupa se amesteca si framanta pana se obtine un aluat neted si elastic. Ii dam o clipa de ragaz, ca. 20 – 40 minute, timp in care pregatim umplutura.

Aluat ravioli (in the making)
Aluat ravioli (in the making)

Amestecam 100 gr branza de vaca cu mararul tocat, o lingura de ulei de masline, sare si piper. Rosiile intregi decojite le maruntim si le turnam peste ceapa verde si usturoiul calit in ulei de masline, asezonam si lasam la bulbucit la foc mic. Intr-o oala mai mare punem la fiert apa pentru ravioli.

Aluatul s-a relaxat suficient, il impartim in doua jumatati si trecem la intinderea sa. Puteti folosi un aparat de paste, sa va usurati munca, noi insa am folosit forta bruta si l-am intins cu sucitorul, pana am obtinut un strat subtire.
Odata intins, punem cate o lingurita de branza de vaci si bucatele de somon intr-un rand, la aprox. 5 cm distanta. Apoi, cu degetul sau o pensula, ungem spatiile dintre cuiburile de branza cu putina apa (si mai bine functioneaza albusul de ou). Impaturim aluatul peste gramajoare, apasam bine cu degetul in jurul lor, creand astfel niste tascute. Cu un cutit sau si mai bine, un gadget de bucatarie super practic, rola de taiat ravioli taiem in jurul tascutelor. Cu o furculita presam marginile sa ne asiguram ca nu scapa bunatatea de umplutura. Et voilat!

Ravioli step-by-step
Ravioli step-by-step

Lasam sa se usuce un pic ravioli, aprox. 10 minute, apoi la baie fierbinte cu fiecare bucatica! Timpul de fierbere este de ca. 10-12 minute, depinde si de grosimea aluatului si de umplutura. In cazul in care v-a iesit cumva un aluat mai grosut, scoateti un ravioli dupa timpul aprox. de fierbere si gustati.

Scoatem ravioli pe un platou mai mare sau putem portiona direct in farfurii. Acoperim totul cu sos de rosii din belsug, cateva picaturi de ulei de masline, frunze proaspete de busuioc si fasii de parmezan.

Ravioli home-made cu branza de vaca, somon si sos de rosii
Ravioli home-made cu branza de vaca, somon si sos de rosii

Pofta buna!