Copyright www.Aventuriculinarein2.ro

Home made gnocchi cu sos de ciuperci

Cand mi-am propus sa prepar gnocchi, primul lucru la care m-am gandit a fost ‘nimic mai usor’. Imi plac provocarile in bucatarie si nu ma dau batut pana nu imi dau seamaย  ‘ce-si-cum’ cu unele preparate.
Ivett s-a prins de cap, gandindu-se la haosul care se va crea in bucatarie dupa ce termin. Poate avea dreptate pe undeva…

Ce este de fapt acest gnocchi? Nocchio, nocca, gnocco – toate se refera la gnocchi, adica la galustele din cartofi si faina pe care majoritatea dintre noi le asociem cu bucataria italieneasca. Termenul insa este des intalnit si in bucataria croata, frenceza si chiar si in cea sud americana, unde denumirea este รฑoqui.

Pentru mine preparatele cu gnocchi sunt unย comfort food, adica o mancare de suflet. Prin urmare imi iau timp sa le prepar, dar mai ales, sa le savurez.

Aceasta reteta este una relativ simpla, timpul de preparare este insa mai lung. Puteti opta pentru gnocchi din comert, dar va asigur ca odata ce ati gustat varianta home-made cu greu va veti intoarce la cele din punga.

Sa trecem, deci, la treaba!

Ingrediente pentru 3-4 portii:

  • 700 gr cartofi, cam 3 cartofi mari (cartofii sa fie fainosi sa se sfarame bine, de preferat cartofi vechi)
  • 100ย gr. faina
  • 100 gr. faina de migdale
  • 100 gr. faina de in
  • 80 gr. ciuperci deshidratate, hidratate echivaleaza cu aprox. 200 gr ciuperci proaspete
  • 200 ml. smantana de gatit
  • 1 ceapa mica
  • 1 ou
  • ulei de masline
  • sare, piper, nucsoara
  • patrunjel
  • fulgi de migdale pentru decor *optional

Inainte de hidratare, spalam ciupercile sub un jet de apa rece, pentru a indeparta praful sau impuritatile din ciupercile uscate. Apoi le punem la hidratat intr-un litru de apa clocotita, timp de 40 minute.

Spalam cartofii si ii punem in coaja la fiert. Odata ce cartofi sunt fierti, ii decojim (fara sa ne ardem la degete de prea multe ori ๐Ÿ™‚ ) si ii sfaramam cu furculita pe blatul de lemn, unde ii lasam sa se odihneasca si sa se raceasca putin. Cartofii nu trebuie sa fie reci, ci usor calduti.

Dupa ce cartofii au stat cel putin 20 de minute, si apa s-a evaporat, formam un mini-vulcan, spargem un ou in mijloc , punem faina in amestec (daca nu aveti faina de in si de migdale folositi o combinatie de faina 00 cu o faina mai dura), sarea, un praf de piper si un varf de nucsoara. Incepe distractia !

Framanatam pana obtinem un aluat moale si usor lipicios. Impartim aluatul obtinut in 4 bucati egale si le alungim cu palma pe blatul de lucru. Din baghetele de aluat, cu un diametru de 2-3 cm, taiem bucatele egale de marimea degetului mare, cam 2 cm.

Le presaram cu putina faina sa nu se ataseze sentimental nici de blat, nici unele de altele. Pentru a le imprima forma specifica, le tragem una cate una deasupra unei furculite asezate pe dos. Le lasam 10 minute pe blat sa se usuce putin.

Punem apa cu sare la fiert. Cand apa da in clocot putem pune gnocchilaii la fiert. Sunt gata odata ce se ridica la suprafata. Scoatem gnocchi intr-o strecuratoare si stropim cu un jet scurt de apa rece.

Aici situatia devine un picut mai haotica, respectiv vom lucra la doua tigai deodata. Nu e o treaba foarte complicata, multitasking is my middle name!
Intr-o tigaie (tigaia nr. 1) sosul de ciuperci, in alta tigaie (tigaia nr. 2) gnocchi la bronzat. Haida!

Ceapa tocata o punem la calit. Ciupercile hidratate le-am scos intre timp si le-am scurs bine. Bucatile mai mari (am avut un mix de ciuperci uscate) le maruntim. Adaugam ciupercile si le sotam.

In cea de a doua tigaie punem unt, cam cat o nuca bine facuta ;). Cand untul s-a topit adaugam gnocchi si sfaaaar! Scuturam tigaia din cand in cand.

Reducem focul sub tigaia nr. 1 si turnam smantana de gatit peste ciuperci. Asezonam cu sare si piper. Fierbem sosul la foc mic, pana se ingroasa un pic, adaugam piper negru macinat si sar’mana, am terminat. Dupa de am oprit focul adaugam si patrunjelul tocat marunt.
Oprim focul si sub tigaia nr. 2, scoatem farfuriile si fugim din colo-n colo sa prindem un loc cat mai bun la masa!

Gnocchi home made cu sos de ciuperci
Gnocchi home made cu sos de ciuperci

Pofta buna!