Mini tarte cu crema de branza si fructe de sezon

Aventura suprema: desertul!
Recunosc, nu sunt la fel de viteaza si aventuriera cand vine vorba de deserturi, dar cred ca a venit timpul sa renunt la aceasta frica nefondata si sa ma apuc de deserturi si ‘dulcegarii’.

Sunt atipica, quasi oaia neagra a familiei, pentru ca nu sunt mare amatoare de dulciuri. Imi plac cateva deserturi, care toate au cate o poveste si imi aduc aminte de copilarie. De exemplu prajitura cu mere si scortisoara, care era un slagar al verii si o asociez cu clipele petrecute pe treptele casei curatand mere si incercand sa gasesc o tehnica ultra-revolutionara pentru razuitul merelor, care mereu ma lasa cu rani pe degetele.

Spuma delicioasa de zmeura pe care o pregatea mama era …mmmm. Nu prea exista cuvinte care sa descrie gustul acelor fructe, culese chiar de mine, luptand cu paianjeni si furnici care traiau in tufisurile de zmeura.

Aceste mini tarte sunt inspirate de tartele mele preferate, cele cu spuma de nuca si visine, pe care le facea bunica. Ohh, happy days!
Eu am ales sa inlocuiesc spuma de nuca cu o crema de branza usoara si visinele cu ce am avut prin casa, respectiv zmeura, piersici si rodie. Este o reteta usoara, uitati, mi-a reusit chiar si mie! πŸ˜‰

cafzmeuflo

Ingrediente pentru aluat (10 mini-tarte):

  • 250 gr faina
  • 125 gr unt rece rece
  • 1 galbenus de ou
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri de zahar tos
  • 3-4 linguri de apa rece

Ingrediente pentru crema:

  • 1 plic budinca de vanilie
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri de zahar
  • semintele de la o pastaie de vanilie/esenta de vanilie
  • 100 gr branza de vaca
  • zeama de lamaie, de la 1/2 lamaie sau aprox. 2 linguri
  • coaja de lamaie
  • fructe de sezon: zmeura, piersici, nectarine, coacaze, mure, afine etc.

Mod de preparare:

Aluatul cosuletelor este unul clasic de tarta. Importanta maxima are untul rece, cat mai rece, care incorporat in faina formeaza o baza sfaramicioasa pentru crema de vanilie.

Intr-un bol amestecam faina cu zaharul si praful de sare, apoi incorporam si untul rece taiat cubulete. Lucram cat de repede putem, imitand cu degetele dansul hipnotizant al lui Michael Flatley din Lord of the Dance. Cand textura aluatului seamana cu pesmetul adaugam galbenusul de ou si putin cate putin apa rece. Cand compozitia s-a legat, o scoatem pe blatul de lucru si o framantam, lucrand din nou in tempo vioi, allegro! Formam o bila din aluat, o turtim si o imbracam in folie alimentara. Pac la frigider pentru 30 minute, timp in care preparam budinca de vanilie conform instructiunilor de pe ambalaj.

Cand am terminat cu budinca, o acoperim la suprafata cu folie alimentara ca sa evitam formarea unei pielite si o punem la racit.

Insiruim formele pentru cosulete, eu am cumparat un set basic de 25 bucati de la Auchan. Scoatem aluatul de la frigider si o taiem in bucatele mici, cam cat o nuca. Cu ajutorul degetelor presam aluatul in forma, incercand sa obtinem un strat cat mai egal. Cand am terminat, gaurim baza aluatului din forme cu o furculita ca sa nu creasca foarte mult la cuptor.
Urmeaza pasul care pare cel mai inutil, anevoios si enervant, dar promit ca nu e (adica nu e un pas inutil, dar da, e enervant): tapetarea cosuletelor de aluat cu hartie de copt. Odata tapetate individual cu hartie de copt, umplem cosuletele cu fasole, orez, naut uscat sau orice altceva ce ia usor forma cosuletelor si nu le lasa sa creasca.

Punem mini-tartele inca o data la frigider, timp de aprox. 20 minute.
Pregatim repede crema sa mai avem timp de 2 guri de cafea inainte sa bagam cosuletele la cuptor. Promit ca e extrem de usor: sfaramam branza de vaci cu o furculita pana are o consistenta fina, aproape lipicioasa, adaugam budinca, semintele sau esenta de vanilie, zeama si coaja de lamaie si amestecam pana obtinem o crema pe placul nostru. Gustam sa vedem daca e destul de dulce, daca va plac tartele mai dulci sau aveti fructe mai acrisoare puteti sa mai adaugati niste zahar tos sau zahar vanilat.

Bem cele 2 guri de cafea si pornim operatiunea <THIS IS TARTAAAA>! Scoatem cosuletele de la frigider si repede-repejor le bagam in cuptorul preincalzit la 170Β° C, timp de 10 minute. Dupa 10 minute le scoatem si indepartam greutatile din hartia de copt si continut, si inapoi la cuptor pentru inca 10 minute sau pana se rumenesc frumos. Le scoatem de la cuptor si asteptam sa se raceasca. Timpul acesta il puteti folosi pentru a va felicita pentru reusita, eu cel putin asta am facut πŸ™‚

Scoatem mini-tartele din forme, le umplem cu crema de vanilie, asezam fructele deasupra si ne bucuram de minunatele cosulete, care nu numai ca arata intr-un fel, dar sunt si extrem de buneeee! Promit!
Garnisim cu frunze de menta si presaram cu zahar pudra.

Tarta sub un nor de zahar pudra
Tarta sub un nor de zahar pudra

Lauda de sine, nu miroase-a bine….DAR, au iesit exceptionale aceste mini-tarte si simt ca am mai facut un pas spre lumea minunata a dulciurilor.

cospie1

Pofta buna!