Floare din foietaj cu crema de branza si pesto de spanac

Floare din foietaj? Da, da – chiar exista asa ceva! Nu creste in paduri fermecate sau gradini suspendate, ci in cuptor, hihi!

Aceasta reteta, ma rog, nu e reteta exacta, ci varianta mea, am descoperit-o pe Youtube. Fascinatie totala, ochi bulbucati la ecran si mirare mare! Sigur cunoasteti acele momente in care va intrebati cum de nu v-a venit voua ideea asta… Mmmmhm!?!

Dupa ce am trecut de socul initial, soc pozitiv si inspirational desigur, m-am hotarat sa incerc si eu “rasuceala” asta. Aveam o portie mare de pesto din spanac, vreo 3 linguri mari de branza de vaca, resturi de burduf si aluat de foietaj in congelator. Combinatii, socoteli – spanac si branza, suna bine, hai sa ne apucam!

Ingrediente pentru aprox. 8 portii:

  • 1 pachet aluat de foietaj , 2 foi x 400 gr
  • 3 linguri de pesto, noi am folosit pesto home-made din spanac
  • 2 linguri branza de vaca
  • 1 lingura de branza de burduf
  • 1 lingurita de smantana
  • sare, piper

Mod de preparare:

Sa incepem cu inceputul, decongelam aluatul de foietaj. Scoatem si pesto din frigider si lasam sa ajunga la temperatura camerei.

In cazul in care doriti sa faceti acest pesto de spanac acasa, avem aici reteta pentru pesto de leurda, iar tot ce trebuie sa faceti este sa inlocuiti cele 2 legaturi de leurda cu 300 gr de spanac proaspat. Easy-peasy!

Intr-un bol amestecam cele 2 linguri de branza de vaca cu 1 lingura de branza de burduf si 1 lingurita de smantana grasa. Asezonam cu sare si piper.

Intindem putin foile de aluat cu sucitorul. Cu ajutorul unei forme de tort sau in cazul nostru unei farfurii, decupam doua cercuri cu diametrul de 22 cm.

Asezam una dintre foi de aluat pe hartie de copt. Pe aceasta foaie intindem intr-un strat subtire crema de branza, apoi pesto. Acoperim totul cu cel de al doilea cerc de aluat, apasam usor cu degetele sa se aseze bine, apoi punem totul la frigider pentru ca. 20 minute.

Trecem la crearea petalelor! In mijlocul aluatului asezam un pahar (sau orice alta forma rotunda) cu un diametru de 5-6 cm. Apasam usor, cat sa se fixeze gura paharului, apoi cu un cutit ascutit, pornind de la marginea paharului spre exteriorul aluatului, taiem 16 felii/fasii.

And now the twist! Doua cate doua, luam fasiile si le sucim, o fasie intr-un sens, cealalta fasie in sens opus. Teoretic fasiile se pot rasuci de doua ori, chiar trei, din cauza umpluturii de branza+pesto, eu am ales varianta mai putin complicata si le-am rasucit o singura data. Odata rasucite, ciupim capetele fasiilor, cat sa se lipeasca.

Twist and shouuuut!
Twist and shouuuut!

Cream cele 8 petale si punem tava la frigider pentru 10-15 minute. Preincalzim cuptorul la 220-230ยฐC.

Soc termic! Floarea trece de la frigider direct in cuptor si “infloreste” timp de 25-30 minute sau pana capata o culoarea aurie.

Floare din foietaj cu branza si pesto de spanac
First cut!

Pofta buna!