El Dorada – Dorada cu sos de capere si legume crocante

Cu totii am auzit de El Dorado, faimosul oras incas al comorilor de nedescris din jungla Amazonului, bogat in aur si pietre pretioase. Multiple expeditii, care au pornit in scopul cautarii orasului, au sfarsit tragic, termenul Eldorado devenind o metafora pentru cautarea bogatiei, mereu intangibile.

Expeditia noastra pentru cautarea bogatiei gustului a avut insa un happy-end! Am gasit si noi ceva aurit, cu un gust extraordinar.
Dorada (pentru efectul dramatic o s-o numim El Dorada), sau platica de aur, cum mai este cunoscuta, este un peste aparent banal. Este foarte des intalnit in bucataria din zona mediteraneana. Avand carnea alba si putine oase, dorada poate fi preparata intr-o multitudine de feluri: la cuptor alaturi de cartofi cu rozmarin, in tigaie alaturi de legume sotate, pane in stil “fish&chips” sau chiar la grill.

El Dorada – Dorada cu sos de capere si legume crocante
El Dorada – Dorada cu sos de capere si legume crocante

Am ales sa prepar dorada la tigaie, cu legume blanchate si un sos de capere cu usturoi. Tac-pac, deliciu croat!

Ingrediente pentru 2 persoane:

  • 2 bucati dorada (600 g)
  • 250 gr baby morcovi
  • 150 gr fasole verde si pastai
  • 300 gr cartofi noi
  • 1 lamaie
  • 1 pumn de capere
  • 2 – 3 catei de usturoi
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare, piper, zahar brun

Mod de preparare:

Pentru ca ‘aventuri’ si mai ales ‘culinare’, am hotarat intr-o dimineata, in care puteam lenevi la soare, sa vizitez piata de peste din minunata capitala a Istriei (5 puncte pentru cel/cea care da un search😛 ). Nu am pornit cu un plan anume, doar am fost extrem de curios sa vad, ce si cum pe la o piata de genul acesta. Ohhh si ce idee buna! Pesti colorati, simpli, luciosi, cu tepi, fara tepi DAR cu dinti, ochi mari, ochi mici si rosii – o lume total necunoscuta mie, care am crescut cu crap si caras de Somes. Recunosc, am fost putin depasit de situatie si de oferta, asa ca am cerut ajutorul unei doamne dragute, care intr-o croata cu accente british, mi-a sugerat varianta cea mai safe, adica de peste simplu, cu aroma subtila, fara prea multe oase. PERFECT! Two, please!

In spatele pietei de peste se afla piata “normala”, adica tarabe burdusite cu legume si fructe proaspete. Din nou, surpriza totala sa vad gramezi de rucola, salata mixta, smochine, rosii care semanau cu mini-pepeni…pffff. Am luat 3 pere coapte, zemoase si m-am retras intr-un colt, de unde puteam ‘fila’ oferta zilei. Pana am terminat cea de a doua para, am gandit si reteta, care, recunosc nu e cea mai complexa, dar e extrem de aromata, perfecta pentru un pranz de vacanta! Am luat din piata: baby morcovi cu frunze cu tot (nu acele monstruozitati MADE in China), fasole verde si pastai, care plezneau de culoare si prospetime, rosii cherry cu model, inca 2 pere, smochine si un borcanel de capere. Am primit CADOU: 1 ceapa, 1 usturoi durduliu si multe zambete, ceva ce intalnesti destul de rar pe la noi. Am pornit mega fericit spre apartamentul de vacanta, cu gandul la un fish-dish fenomenal.

Dorada a venit gata curatata si pregatita pentru sesiunea de gatit. Am crestat apoi umplut doradele cu cate o felie de lamaie, usturoi si pur si simplu le-am asezat in tigaia incinsa. Am prajit cate 5 minute pe fiecare parte, pana carnea rozalie a devenit alba. Am stropit apoi ambele parti cu zeama de lamaie si le-am asezonat cu sare si piper.

Legume crocante si dorada
Legume crocante si dorada

Am blanchat legumele, nu aveau nevoie de mai mult, fiind super proaspete. In minimul de ulei de masline le-am mai dansat prin tigaie, cat sa prinda un pic de culoare si textura crocanta. Sare + piper = love!

Pentru ca am fost destul de cumpatat cu condimentele, m-am gandit sa contrabalansez cu un sos bogat, un fel de mujdei cu accente sarate si dulci. Am razuit 3 catei de usturoi, am adaugat sare si putin ulei, am ‘frecat’ pana am obtinut o pasta grunjoasa. Am adaugat 1 lingura de apa de pe capere, putin piper si o lingurita de zahar brun. Gata! Am servit totul alaturi de cartofi noi fierti si ‘crocantizati’ in putin unt.

Uneori tindem sa credem, ca o mancare buna trebuie sa fie compusa din ingrediente multe, scumpe sau provocatoare. El Dorada m-a invatat un lucru simplu, dar extrem de important: less is more!

Dobar tek!