Supa crema de dovleac cu scortisoara si iz de toamna

Eat what you love!

Incep aceasta postare direct cu o intrebare: care este supa voastra preferata?

Daca ma intreba cineva acum 15, 10, 5 sau chiar 2 ani, spuneam fara ezitare โ€œClar, supa de salata!โ€. Hmmmm, lucrurile s-au cam schimbat. Fara indoiala, supa de salata va avea un locusor special in inima siโ€ฆ stomacul meu, insa noua mea obsesie este supa crema de dovleac. Este o obsesie sezonala, dar clar o obsesie!

Supele crema, in general, au devenit favoritele mele, de cand (*drumrolllllll*) port aparat dentar. Poftim informatie๐Ÿ˜€ hahaha! Supe crema for the win!

Imi amintesc (cu nostalgie, ahhh vara!) de o postare de nu demult, tot o supa crema, in care v-am scris, ca da, se serveste supa si pe canicula. Aceasta parere ramane valabila, dar am descoperit ca supele crema se impaca cel mai bine cu temperaturile scazute, vantul taios si ploaia. Adica situatia meteo actuala.

Ei, aceasta supa de dovleac cu scortisoara este exact ca o compresa termica calda pentru spate, haha, adica pansament pentru suflet. Intelegeti voi! Textura ei catifelata si aroma bogata te invelesc intru totul si creeaza o stare hyggelig (dati un search pe Google). Pe langa faptul ca are un gust extraordinar, supa noastra este gata in doar 30 minute. Eu zic sa trecem la treaba!

Ingrediente pentru 4 portii de supa:

  • 2 cartofi medii
  • 650 gr dovleac โ€“ noi am folosit soiul Waltham Butternut
  • jumatate de ceapa rosie (puteti folosi si ceapa galbena sau alba)
  • 1 lingurita de scortisoara, un praf pufos de nucsoara, 1 cuisor
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • un fir de cimbru proaspat
  • piper, sare
  • apa
  • optional: seminte de dovleac โ€“ pt decor

Supa crema de dovleac cu scortisoara
Supa crema de dovleac cu scortisoara

Mod de preparare:

Dupa cum v-am spus, este vorba de o supa rapida, cu efort minim si gust maxim (MAXIM, am spus!:) ).

Curatam cartofii si dovleacul, apoi taiem totul in cuburi egale, cam de 1,5 x 1,5 cm. Sau cum va iese.
Calim ceapa tocata si cuisorul in putin ulei de masline. Cand ceapa e calita si sta sa se arda, ne panicam, ne dam seama ca nu e grav, ne revenim si ne si aducem aminte sa scoatem cuisorul. Clar, puteti aborda o tehnica mult mai lejera, efectiv sa scoateti elementul de adrenalina si sa nu lasati ceapa mult prea mult pe foc. Dar in nici un caz sa nu uitati cuisorul in oala! Asaโ€ฆ

Adaugam cubuletele de cartof si dovleac la ceapa noastra infuzata cu aroma de cuisoare si amestecam cat mai bine sa se acopere fiecare cubulet cu un subtil iz de toamna. In aceasta etapa putem adauga condimentele, respectiv sarea, piperul, nucsoara, scortisoara si cimbrul. Turnam apa, cat sa acopere legumele si lasam totul sa fiarba aprox. 30 minute la foc mic spre mediu.

Gustam un cub de cartof si unul de dovleac, sa vedem daca sunt ready pentru blender. Oprim focul si lasam supa sa se raceasca un pic. Cu bagheta magica, numita si blender vertical, pasam legumele, pana se formeaza crema mult ravnita si adorata. Gustati supa, asigurati-va ca e la fel de delicioasa cum am descris-o eu in aceasta postare. Asa-i?!?! Right?!?!?

Pentru o ultima nota, care da peste cap toata paleta, adaugam cam o lingura de zeama de lamaie. E elementul fresh, care ne ajuta sa nu intram in hibernare dupa ce terminam supa.

Daca va plac elementele crunchy in supa crema puteti adauga seminte de dovleac, crutoane cu paprika sau chiar chipsuri de parmezan.

Nuante de toamna si un portocaliu neon
Nuante de toamna si un portocaliu neon

Pofta buna!