Paine artizanala cu castane, ceapa rosie si bacon

Nimic nu se compara cu o paine proaspata, fierbinte, inca aburinda, acusi scoasa de la cuptor. Mai ales daca ai facut-o tu cu mana ta (propun totusi doua maini)!

Prin gand nu mi-ar fi trecut, acum 4-5 ani, ca la un moment dat in viata am sa coc paine. Mi se parea un proces abstract, despre care stiam mult prea putin si sincer, eram obisnuit cu ideea, ca painea vine de la magazin. Atat. Aaa, si ca este alba si in cel mai bun caz si pufoasa.
Pe parcurs am aflat, ca exista si paine neagra, multi-cereale, multi-seminte, cu maia, cu bere, cu cartofi sau ceapa caramelizata si ca se poate coace chiar si acasa. *mind-blown!*

Apoi in vara, am achizitionat o piatra pentru pizza (am folosit-o cu succes aici) de la TheKitchenShop si am aflat ca se poate folosi si pentru paine. De atunci asteptam ocazia si inspiratia s-o incerc. Am experimentat cu doua-trei variante de paine, neagra, cu seminte si glazura de bere neagra si ovaz. Spre surprinderea mea, chiar ieseau bune, cel putin ca si retete de inceput.
Discutand la un moment dat cu Ivett despre eventuale retete, inspiratii si ingrediente de sezon, mi-a venit ideea de paine cu castane. Apoi m-am gandit ca se poate si mai decadent de atat si am adaugat baconul. Si ce merge cel mai bine cu bacon? Yep, ceapa. Rosie.

O combinatie pe care nu am gustat-o pana acum si clar, o provocare. Cum am procedat? Cititi mai jos!

Ingrediente:

  • 200 gr castane
  • 50 gr seminte de floarea soarelui
  • 300 gr faina neagra
  • 200 gr faina tip 000
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 lingura de sare
  • 1 ceapa rosie medie
  • 100 gr bacon cubulete
  • putina apa calduta
  • drojdie (noi am folosit drojdie uscata)

Mod de preparare:

  1. Fierbem castanele, le curatam apoi le zdrobim cu un zdrobitor de cartofi.
  2. Cele doua tipuri de faina le amestecam cu castanele zdrobite, semintele de floarea soarelui, mai apoi adaugam drojdia. Adaugam 100-150 ml de apa calduta si framantam pana obtinem un aluat lejer, usor gumos.
  3. Calim ceapa taiata cubulete mici pana se rumeneste frumos si o lasam sa se raceasca. Baconul il taiem cubulete mici, il adaugam cu tot cu ceapa la aluat si mai framantam o data, pana toate ingredientele se integreaza bine.
  4. Intr-un bol bine pudrat cu faina, punem aluatul la dospit, pana isi dubleaza volumul. Asigurati-va ca asezati bolul intr-un loc cald.
  5. Scoatem aluatul pe o suprafata presarata cu faina, il formam intr-o bila cat mai chipesa, asezam mai apoi painea in devenire pe tava sau piatra pentru pizza si o coacem timp de ca. 1 ora in cuptorul preincalzit la 180ยฐC.
  6. Scoatem painea crocanta si aromata si o savuram bucatica cu bucatica sau felie cu felie.
    Aluat gata de odihna!
Aluat paine artizanala cu castane, ceapa rosie si bacon
Aluat paine artizanala cu castane, ceapa rosie si bacon

Painea se tine foarte bine, noi am devorat cam jumatate la o masa, pentru ca nu ne puteam opri din a tot rupe bucati crunchy. Teoretic rezista foarte bine 3 zile, doar sa o pastrati intr-un prosop curat de bucatarie, la un loc cat mai uscat. Zic “teoretic”, pentru ca am mancat-o toata intr-o zi, pana la ultima firimitura.

Paine artizanala cu castane, ceapa rosie si bacon
Paine artizanala cu castane, ceapa rosie si bacon

E un sentiment de implinire extrema sa mananci o felie din painea pe care chiar tu ai preparat-o! Painea a devenit un aliment banal si deseori subapreciat (din motive lesne de inteles), dar credeti-ma, aceasta fuziune de gusturi (I mean, ceapa rosie, bacon, castane), crusta crocanta si aroma densa o va propulsa spre un loc binemeritat.

Paine de casa cu crusta crocanta
Paine de casa cu crusta crocanta

“Painea este regele mesei si toate celelalte sunt doar curtea regala care il รฎnconjoara pe rege.” (definitie clasica de Louis Bromfield)

Pofta buna!