Somon cu crusta de susan si legume la cuptor

Hello, dragi aventurieri!

Am revenit cu o reteta foarte gustoasa si sanatoasa, gata in cel mult jumatate de ora: somon cu crusta de susan, chipsuri din cartofi dulci, morcovi copti si broccoli. Suna bine? Va asigur ca este cina ideala, are un caracter de “comfort food”, dar si ingrediente sanatoase.

Ingrediente pentru 2 persoane:

  • 400 gr somon (2 felii รก cate 200 gr)
  • 50 gr susan alb
  • 2 cartofi dulci
  • 5-6 morcovi noi (mai subtiri)
  • 1 broccoli | ca. 400 gr
  • sare, piper, cimbru
  • zeama de lime/lamaie
  • ulei de masline, unt
  • parmezan *optional*

Mod de preparare:

Incepem cu inceputul, adica cu cartofii dulci si morcovii. Cu ajutorul unei perii spalam foarte bine legumele. Cartofii dulci ii taiem in fasii cu o grosime de ca. 1,5 cm, iar morcovii in jumatati (in cazul in care aveti morcovi tineri si subtiri puteti sa ii lasati intregi). Punem legumele pe o tava tapetata cu hartie de copt, le stropim cu ulei de masline, le asezonam cu sare si piper si dam totul la cuptorul preincalzit pentru 25-30 minute.

Morcovi si cartofi dulci ready for the oven!
Morcovi si cartofi dulci ready for the oven!

Spalam bucatile de somon, le uscam cu hartie de bucatarie si le ungem cu foarte putin ulei de masline. Condimentam cu sare si piper, apoi presaram susanul pe partea fara piele, apasand putin cu degetele.

Desfacem broccoli in buchetele potrivite si spalam cu grija. Intr-o oala potrivita punem apa la fiert, adaugam sare, apoi cand apa incepe sa fiarba adaugam buchetelele de broccoli. Fierbem totul max. 4 minute, altfel broccoliul se va inmuia si isi va pierde calitatile nutritive. Scoatem broccoliul direct intr-un vas cu apa cu gheata, sa oprim procesul de fierbere.

Topim putin unt intr-o tigaie si prajim bucatile de somon. Frigem somonul aproximativ 3 minute pe fiecare parte, pana capata o culoare roz pal. Scoatem bucatile de peste, iar in locul lor adaugam broccoliul in putinul unt ramas in tigaie. Scuturam tigaia de cateva ori, cat sa capete fiecare buchet de broccoli un iz dulceag de unt.

Scoatem cartofii dulci si morcovii de la cuptor si aranjam totul in farfurie. Stropim pestele cu putina zeama de lime sau lamaie. Noi am ‘innebunit’ broccoliul si cu niste fulgi random de parmezan.

Cina minimalista cu un gust deosebit!
Cina minimalista cu un gust deosebit!

Dupa cum v-am spus, e gata cat ai spune “somon” ๐Ÿ™‚

Va dorim pofta buna!