Un snack rapid si sanatos – Chunky Guacamole

Este dip, salata sau sos? Sau poate niciuna din variante?! Ce este acest guacamole?

Alaturarea dintre doua cuvinte vechi de origine azteca ( ahuacatl – avocado si molli – sos ) ne ajuta la descifrarea acestui mister culinar. Guacamole este o pasta sau sos de avocado copt cu diverse adaugiri delicioase: rosii dulci, ceapa rosie, patrunjel proaspat – reteta este destul de flexibila, puteti deci substitui anumite elemente, fara a influenta negativ gustul acestui dip.

Guacamole se pregateste extrem de usor si de rapid, este deci un snack perfect pentru o seara de film cu prietenii sau pur si simplu cand simtim nevoia de o “rontaiala”, dorim totusi sa mancam ceva sanatos.

Ingredientul cheie este fructul de avocado, care se gaseste fara probleme in cele mai multe super- sau hipermarketuri. Daca aveti sansa de a gasi avocado copt la magazin sunteti tare norocosi! Fructul perfect copt este usor moale la apasare, insa nu ca un balon semi-dezumflat πŸ™‚ Puteti deasemenea folosi trucul coditei. Daca aceasta se indeparteaza usor, iar culoarea fructului de sub codita este de un verde sanatos (nu un galben-maroniu-verzui) aveti un avocado numai bun pentru guacamole.

Inainte sa va prezint reteta, trebuie sa mentionez ca acest CHUNKY guacamole este chunky rau – adica sunt bucati destul de sanatoase de avocado, rosii, dar si de ceapa. Este deci o interpretare al clasicului guacamole, sa ii spunem guacamole “cum imi place mie”, hehe!

Daca doriti sa incercati reteta clasica de guacamole cu o textura aproape de mousse, cu siguranta veti gasi pe internet n variante. Aceasta varianta este potrivita pentru cei ce iubesc dipurile cu bucati consistente (si nu le place sa petreaca prea mult timp maruntind totul in bucatele microscopice :P) !

Ingrediente pentru 2-4 portii:

  • 1 ceapa rosie, mica
  • 1/2 lamaie
  • 2-3 rosii coapte
  • coriandru verde sau patrunjel proaspat
  • sare, piper, fulgi de chili

Ingrediente
Ingrediente

Mod de preparare:

Ciop-ciop-ciopartim fructele de avocado, ceapa si rosiile in bucatele mici spre medii.
Taiem avocado de jur imprejur, sucim fructul, scoatem samburele cu ajutorul unui cutit, apoi scoatem pulpa cu ajutorul unei linguri. Taiem jumatatile de fruct in lung in fasii cu o grosime de juma’ de cm, apoi taiem cubulete cum ne lasa sufletul. Dupa cum ziceam la reteta clasica, pulpa de avocado se zdrobeste cu furculita sau zdrobitorul de cartofi etc., noi vom lucra (si vom manca ) cu cubulete mici.
Spalam si taiem rosiile in jumatati. Eu am folosit 2 rosii medii spre mari, iar la prima rosie am scos si semintele. Nu e absolut necesar acest pas, insa mult prea multa zeama din rosii poate strica aspectul (dar nu si gustul) dip-ului nostru. Procedam la fel ca si cu avocado, adica taiem jumatatile de rosii in fasii de ca. 0.5 cm, apoi cuburi. Ceapa ajunge tot cuburi micute.

In loc de coriandru proaspat, care se gaseste destul de rar prin magazine autohtone, am folosit traditionalul patrunjel, care dupa parerea mea, da acelasi feeling de fresh si proaspat. Evident totul este maruntit, ciopartit si tocat marunt.

Intr-un bol sau vas potrivit facem un guac-pac, adica un fel de private party cu ingredientele pentru guacamole. Amestecam cuburile colorate, condimentam totul cu sare, piper proaspat macinat si (optional) fulgi de chili. Stropim totul cu zeama de lamaie. Amestecam. Gata!

Servim acest guacamole “cum imi place mie” alaturi de nachos, pita, tortilla, lipie prajita, paine prajita sau grisine. Aaaa si nu uitati de servetele, e tare hazardos cu dipurile acestea πŸ˜‰

Un snack rapid si sanatos - Chunky Guacamole
Un snack rapid si sanatos – Chunky Guacamole

Va dorim pofta buna!

Save