Chec aromat cu lamaie, mac si afine

La prima vedere, checul nostru pare ‘doar’ un chec banal. Ceva mai interesant suna combinatia dintre lamaie si mac, dar nu e nimic revolutionar si nemaiauzit. Dupa prima imbucatura ne dam seama, ca am gustat ceva, ce, fara sa stim, ne lipsea din viata!

Acest chec, cu o glazura acrisoara de lamaie, este pufos si usor, are o textura usor elastica si rezista, bine mersi, mult timp fara sa se usuce. Dar credeti-ma, nu va avea timp, poate nici sa se raceasca! ๐Ÿ™‚

Dupa cum v-am obisnuit cu deserturile de pana acum, acest chec este ceva simplu, o reteta fara manevre complicate, fara n-spe blaturi coapte prin 5 cuptoare sau cine stie ce creme pe baza de frisca si lacrimi de ursi panda. Este desertul perfect pentru incepatori, pentru iubitorii gusturilor ceva mai simple si usoare. Se poate pune la pachet (pe testate ๐Ÿ™‚ ) sau se poate devora intr-o dupa-amiaza, la o poveste savuroasa in randul prietenilor.

Ingrediente

  • 220 gr faina (si putina faina extra pentru forma de chec)
  • 100 ml iaurt
  • 200 gr zahar tos
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 plic / 1 lingura de praf de copt
  • sare
  • 4 linguri de seminte de mac
  • 3 oua
  • coaja rasa a 2 lamai
  • extract de vanilie si/sau esenta de rom
  • 100 gr zahar pudra
  • zeama de lamaie, ca. 3 linguri
  • 200 gr afine

Mod de preparare:

Preincalzim cuptorul la 180ยฐC. Pregatim forma pentru chec, pe care o ungem cu unt, o tapetam cu faina, mai apoi cu hartie de copt.

Intr-un bol potrivit, combinam faina, praful de copt, sarea si semintele de mac. In cazul nostru combinatia din ingredientele uscate a rezultat intr-un fel de tablou cu aspect de marmura – semintele de mac combinate cu sarea roz, cu faina alba si cu praful de copt, care era de un alb stralucitor. Dar sa trecem de la impresiile noastre artistice la chestiuni mai practice, cum ar fi ingredientele umede. Intr-un alt bol amestecam iaurtul, zaharul, ouale, coaja de lamaie si extractul de vanilie si/sau esenta de rom. Amestecati cu ajutorul unui tel, adaugati uleiul de floarea soarelui si mai amestecati, cat se combine totul.

Turnam compozitia in forma de chec pregatita. Spalam afinele si tapotam cam jumatate din cantitate cu un prosop uscat/hartie de bucatarie. Sa nu faceti cum am facut eu, adica sa incepeti sa stergeti bobita cu bobita. 1. Este o pierdere efectiva de vreme, hahahha! 2. Daca despartiti “grupul” de afine, veti fi foarte tentati sa tot gustati “doar una”…pana cand veti ramane cu prea putine pentru chec ๐Ÿ˜€
Dupa ce ati uscat, deci, afinele, le aruncati la nimereala peste compozitia de chec din tava si cu ajutorul unei scobitoare mai lungi sau a unui cutit impingeti bobitele la adancimi diferite, unele puteti chiar sa le lasati plutind pe suprafata checului.

Checul se retrage la caldurica si revine in glorie dupa aproximativ 50 de minute (sau folositi testul scobitoarei) , cu o crusta aurie si mirosind a rai si ingeri! Rezistati tentatiei si lasati-l sa se raceasca ca. 10 minute in forma de chec, apoi jumatate de ora pana la o ora pe un grilaj.
Glazura, care dupa parerea noastra umila pune punctul pe i, se pregateste din 2 ingrediente contrastante: zaharul pudra si zeama de lamaie. Intr-un bol mai micut, puneti zaharul pudra peste care treptat adaugati cate o lingura de zeama de lamaie. Amestecati energic, la 100 gr de zahar pudra ar trebui sa va ajunga 3 linguri de zeama de lamaie. Dar cum nu va putem garanta ca lingurile noastre si ale voastre sunt la fel sau ca zaharul pudra e la aceesi umiditate, va trebui sa experimentati singuri. Turnati glazura peste checul racit, lasati sa se intareasca ca. 5 minute, apoi ornati cu afinele ramase. Puteti decora cu frunze proaspete de menta, cu zahar pudra extra sau cu felii aproape transparente de lamaie.

 

Un mix pufos de dulce-acrisor!

Serviti imediat o felie, asa de ‘test’, cum s-ar spune, cu siguranta v-a iesit exceptional!!! Scriind aceste randuri si nemaiavand nici macar 3 firimituri uscate, va invidiem tare! Hahaha! Acum dupa ce ati savurat prima felie, impartiti restul checului cu familie, prieteni, puneti la pachet pentru colegii de la birou sau de ce nu, mai savurati 2-3 felii alaturi de o cana mare cu ceai sau cafea.

Pofta buna!

Save

Save

Save

Save

Save