Smochizza – pizza de ‘sezon’ cu smochine si prosciutto

Smochizza…ce fancy si pretentios suna! Olalala!

Nu va lasati pacaliti de aceasta denumire fantezie, smochizza este doar o pizza inofensiva, doar ca mai … altfel. In loc de toppingurile ‘traditionale’, cum ar fi ciupercile sau sunca presata (say no to sunca presata pe orice!!!), am folosit smochine dulci si prosciutto sarat. Daca ati mai trecut pe la noi, cunoasteti iubirea neconditionata pe care o simt pentru pizza … si da, ma repet, nu discriminez – doar la cea cu ochiuri de ou imi apar riduri de expresie. Haha!

Poate ati citit povestea galette-ului cu prune de anul trecut, o reteta inspirata de Bubu, mopsoaica noastra durdulie si iubitoare. Ei, pizza de azi este inspirata, intr-un fel sau altul, tot de drumul nostru zilnic cu cateii, doar ca de data asta in loc de prune zemoase, este vorba de un smochin, care ne tot promite fructe, apoi, din pacate, ne dezamageste – cum ochim 2-3 smochine, care par coapte si ready de o reteta mai interesanta, ziua urmatoare nu mai sunt…

Tristete aside, am cautat smochine prin piete, pe alte stradute cu vreun smochin, dar nu am gasit. Intr-un final, weekend-ul trecut am pus mana pe 6 exemplare frumoase, purpurii si dulci, si am stiut instant ca cel putin 2 vor ajunge topping de pizza — oh, pizza cu blat pufos si usor si crusta putin arsa si imbibata in sos de rosii dulce-acrisor!

Ingrediente pentru doua pizze - aluat

  • 220 gr faina (am folosit 000)
  • 110 ml de lapte caldut
  • drojdie (am folosit cam 3/4 dintr-un cub de drojdie proaspata)
  • jumatate de lingurita de zahar
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingurita de sare

Ingrediente sosul de baza

  • 1 conserva de rosii decojite
  • 1 ceapa mica sau 1/2 ceapa medie
  • 3 catei de usturoi
  • cimbru, oregano, sare, piper, nucsoara
  • 1 lingura de ulei de masline

Ingrediente pentru topping

  • 250 gr mozzarella
  • 2 smochine mari
  • 150 gr branza de capra
  • 5-6 felii de prosciutto crud
  • rucola (optional)
  • parmezan ras (optional)

Smochine dulci si sos de rosii acrisor – it’s in the mix!

Mod de preparare:

Incepem cu aluatul de pizza, care este unul simplu. Fool-proof, serios.

Intr-un bol amestecam faina cu sarea. Intr-un ibric, sau orice alta cratita mai mica, punem laptele cu zaharul la incalzit. Laptele nu trebuie sa fiarba, ci doar sa se incalzeasca putin. In laptele caldut dizolvam drojdia si o lasam pana se formeaza o spuma gingasa deasupra. Adaugam drojdia peste faina si sare, uleiul de masline si omogenizam totul. Cand aluatul e suficient de elastic si se desprinde de peretii bolului, il scoatem pe un blat de lucru presarat cu faina si il framantam 3-4 minute. Formam o bila si punem aluatul inapoi in bolul โ€œpudratโ€ cu faina. Acoperim totul cu un prosop de bucatarie putin umed si il asezam intr-un loc caldut pentru ca. 1 ora.

Ne apucam de sosul dulce-acrisor de rosii, care este baza si punctul pe i, cand vine vorba de pizza. Daca sosul nu are “suflet”, nu va avea nici pizza. Si ar fi pacat… ๐Ÿ™‚ Tocam ceapa si usturoiul si le calim in putin ulei de masline. Adaugam rosiile taiate cubulete mici-mici si sucul de rosii din conserva. Urmeaza condimentele: un praf de cimbru uscat, oregano uscat sau proaspat, un varf de cutit de nucsoara, sare si piper dupa gust! Lasati totul sa fiarba la foc mic, pana se evapora surplusul de lichid si se formeaza un sos mai gros, numai bun de uns pe blat!

Scoatem aluatul pufos pe blatul de lucru presarat cu faina si il impartim in 2 bile egale. Intindem prima bila si o formam rotunda sau patrata, dupa placul nostru โ€“ sau cum ne iese. Noi nu am folosit sucitorul, ci doar mainile. Aveti mai jos si un video cu mai multe informatii si explicatii pas cu pas.

Preincalzim cuptorul la 250ยฐC si asezam blatul intins subtire pe o tava de pizza / piatra de pizza / tava de ceramica, pudrata cu faina. Ungem blatul de pizza generos cu sosul nostru de rosii home-made si asezam toppingurile: branza de capra faramitata, mozzarella, parmezanul ras, apoi feliile de smochine. Prosciutto si frunzele de rucola (mixul de salata) ajung pe pizza doar in momentul in care o scoatem din cuptor. Coacem pizza timp de 7-8 minute la 250ยฐC. Dupa ce o scoatem pe prima si o devoram cu ochii, repetam pasii pentru cel de al doilea blat.

Nici nu stiu cum sa va descriu momentul acela, in care iti dai seama, ca o combinatie care a sunat atat de bine in capul tau se materializeaza si chiar are gustul la care ai visat!! Iuuuui! Combinatia dintre prosciutto sarat, branza de capra cu un gust puternic si smochinele dulci este …. yummm! Desigur, ca si cu orice alta combinatie putin mai atipica, si aici vor exista gusturi si gusturi, dar cred cu tarie, ca orice combinatie merita incercata macar o data!

Smochizza – pizza cu smochine, branza de capra si prosciutto

Iubesc pizza, v-am mai spus?! ๐Ÿ˜€

Pofta buna!

Save

Save