Lasagna vegetariana – spirale de zucchini si dovlecei

Imi dau seama, ca la prima impresie poate sa para o reteta migaloasa, dar va asigur ca nu este cazul. Daca eu am avut rabdarea si indemanarea sa infasor fiecare spirala in parte, cu siguranta veti avea si voi.

Romanticul din mine a vrut sa o surprinda pe Ivett cu o reteta vegetariana, ceva mai ‘altfel’. Cautam inspiratie in toate partile, pana cand, sambata dimineata in timp ce sorbeam cafeaua am dat peste o poza pe Pinterest, care m-a inspirat instantaneu. O lasagna altfel, multe buchetele de zucchini si dolvlecei umpluti cu branza si mult sos de rosii. ‘DA!!!’ – mi-am spus increzator.

Aceasta minunatie vegatariana, care arata mai degraba a buchet de flori decat a mancare scoasa din cuptor, este o alternativa delicioasa la lasagna traditionala cu foi de paste si carne tocata.

Ingrediente pentru 4 portii

  • 2 zucchini, varianta slim, adica cu un diametru de ca. 5-7 cm
  • 2 dovlecei, la fel slim 🙂
  • 1 ceapa rosie
  • 1 ceapa galbena, mica
  • 2 catei de usturoi
  • 300 ml passata de rosii
  • 150 gr cas de vaca
  • 250 gr branza de burduf
  • 50 ml de smantana
  • cimbru – proaspat sau uscat
  • oregano – proaspat sau uscat
  • sare, piper, putina nucsoara
  • ulei de masline

2

Mod de preparare:

Preincalzim cuptorul la 190°C (aprox. treapta 4/5).

Pregatim sosul delicios de rosii, care va forma baza acestui fel fantezie. Un fel de covor rosu pentru spiralele mondene 🙂 Tocam marunt ceapa galbena si cateii de usturoi, prajim totul in 2-3 linguri de ulei de masline, apoi adaugam passata de rosii. Sare, piper, putin cimbru si oregano…si in 4-5 minute rezulta un sos simplu de rosii, care confera acestui dish un caracter tipic italian.

Pentru a forma acele spirale mondene despre care vorbeam adineaori, avem nevoie de felii subtiri-subtiri de legume. Cu ajutorul unui decojitor de legume “desfacem” zucchiniul si dovlecelul in fasii subtiri, aproape transparente. Daca nu aveti un peeler, sau curatator de legume, puteti apela la clasicul feliat cu cutitul. In acest caz trebuie sa aveti un pic mai multa rabdare si indemanare. Feliile trebuie sa fie suficient de subtiri ca sa le puteti rula, fara sa se rupa, si destul de groase ca sa tina umplutura cu branza.

Intr-un bol amestecam branza de burduf, casul de vaca si smantana, asezonam cu un praf de sare, piper, nucsoara, oregano uscat si amestecam pana obtinem o masa omogena.

Ungem fiecare fasie cu crema de burduf, cas si smantana si formam rulourile, pe care mai apoi le asezam in vasul de cuptor uns cu putin sos de rosii. Odata asezate si organizate in vas, adaugam restul de sos de rosii peste *bigudiurile* delicioase, asezam in mod random cateva bucatele de burduf si de cas peste si introducem tava la cuptorul preincalzit, unde va sta timp de 45 minute.

Nu va ramane decat sa savurati minunatia asta de lasagna ‘altfel’!

Rondele / spirale din zucchini si dovlecel, umplute cu branza

Va dorim pofta buna!

Save

Save

Save

Save