Placinta pastorului vegetarian – Sheperd’s Pie altfel

Inca de dimineata ploua. Este o ploaie marunta, rece si mohorata, care cade fara intrerupere. Recent am simtit nevoia unor mancaruri ce incalzesc atat stomacul, cat si sufletul. Cea mai buna mancare pentru o astfel de vreme este categoric preparata la cuptor, are un sos bogat si arome complexe. Cum amandoi suntem mari iubitori de cartofi, am decis sa gatim ceva in directia asta. Primul lucru care ne vine in minte este aceasta placinta aromata, doar in varianta ei originala, cu carne tocata si mazare. Dar cum ploaia nu se mai opreste, niciunul dintre noi nu se incumeta sa mearga la cumparaturi. Asa am ajuns la aceasta re-interpretare a unei retete clasice – varianta placintei pastorului vegetarian sau “cu-legume-de-care-avem-in-casa”.

O seara ploioasa de toamna tarzie petrecuta acasa este deci cadrul perfect pentru a savura acest sheperd’s pie vegetarian. Sub stratul pufos de cartofi, accesorizat cu frunze de salvie, se aduna toate aromele legumelor de sezon: ciuperci, morcovi, naut, fasole si praz.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi
  • 250 gr fasole verde
  • 300 gr naut (conserva)
  • 300 gr ciuperci Champignon proaspete
  • usturoi, ceapa/salota, praz
  • 2 morcovi
  • 1 cub de legume
  • 30 gr unt
  • 150 ml lapte caldut
  • 150 ml smantana
  • 1 lingura de faina
  • parmezan sau cheddar, optional
  • sare, piper, nucsoara

3
Sheperd’s pie altfel

Mod de preparare:

Curatam cartofii, ii taiem cubulete si intr-o oala cu apa cu sare, ii punem la fiert.

Sotam ceapa, prazul si usturoiul in putin unt si adaugam fasolea verde. Cand fasolea se inmoaie putin, adaugam nautul fiert, morcovii taiati cubulete si sferturile de ciuperci. Completam cu putina apa, si adaugam cubul de legume. Acoperim tigaia/oala, dam focul la inensitate mica si lasam aromele sa se combine armonios.

Gustam cartofii, sa vedem daca au fiert. Daca se sfarama usor, sunt perfecti! Ii scurgem de apa si ne apucam de pireu. Peste cartofii zdrobiti punem untul taiat cubulete mici, smantana si laptele caldut si amestecand vertiginos, preparam un pireu usor si pufos. Asezonam cu sare, piper si putina nucsoara.

Amestecul de legume mai are nevoie doar de un praf de faina, pentru a capata o consistenta putin mai groasa. Acest mix bogat in arome si texturi ajunge pe fundul unui vas termorezistent, peste care intindem pireul de cartofi. Incununam totul cu un strat generos de parmezan sau cheddar.

Vasul umplut cu bunatatiuri intra la cuptorul preincalzit la 180°C. Dupa aproximativ 45 minute va puteti bucura de o portie mare de sheperd’s pie vegetarian!

Va dorim pofta buna!

1
Texturi si arome bogate – placinta pastorului vegetarian

 

Save

Save

Save