Traditie cu gust – cozonac unguresc (baigli) cu mac si nuca

Poate ati auzit de memoria autobiografica olfactiva. Acest “fenomen” este declansat de un miros specific, cu care noi asociem o amintire sau un anumit moment din viata noastra, cel mai adesea din copilarie. Pentru unii un declansator poate fi mirosul fanului proaspat, mirosul cireselor coapte sau chiar si un miros de sapun de care folosea mama. Cand inspiram un astfel de miros suntem transportati inapoi in timp, intr-un loc cu o conotatie pozitiva.

Pentru mine, unul din aceste mirosuri este cel al baigliului proaspat scos din cuptor. Imi amintesc de cand eram pispiric si abia intelegeam ce inseamna toate pregatirile din aceasta perioada, de ce se spala geamurile cu ziar mototolit si de ce se scot paharele “bune” din vitrina. Nu imi dadeam seama ca ne apropiem de perioada mea preferata din an si nu intram in febra sarbatorilor, decat in momentul in care se scotea tava cu baigliul auriu din cuptor. Acel mix de miresme, putin acrisor de coaja de lamaie si dulce de la stafide…mhhhhmm, pentru mine dadeau startul petrecerii.

De cand ma stiu, nu a trecut vreun Craciun fara gustul dulce si cumva indescriptibil al baigliului. In fiecare an am gustat prima data din baigliul cu mac (mi se parea macul un ingredient misteros), apoi neaparat din cel cu nuca. Dupa primele doua mai aveam nevoie de inca o felie din fiecare, ca sa pot da, spre amuzamentul mamei, verdictul vertiginos “amandoua sunt la fel de bune”.

Am dorit sa ducem mai departe traditia baigliului si am incercat sa recream gustul copilariei, dupa reteta scrisa in caietul de prajituri cu patratele. Ne-a reusit mult mai bine decat ne-am fi asteptat, si am hotarat, de comun acord, sa pastram si sa ducem mai departe aceasta traditie dulce de craciun.

Ingrediente pentru aluat

  • 200 gr unt (82% grasime)
  • 500 gr faina
  • 150 ml lapte, caldut
  • 10 gr drojdie proaspata
  • 70 gr zahar pudra
  • 2 galbenusuri de ou
  • un praf de sare
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • coaja rasa de la lamaie
  • galbenus si albus de ou pentru finish

Ingrediente pentru umplutura nuca si mac

  • 250 gr nuca / 250 gr mac
  • 100 ml lapte caldut
  • 70 gr zahar
  • esenta vanilie
  • 70 gr stafide
  • coaja de lamaie

Mod de preparare – aluat

Turnam putin lapte caldut peste drojdie, amestecam si asteptam sa se dizolve. Intre timp incorporam untul in faina, pana obtinem o textura nisipoasa. Adaugam drojdia dizolvata, galbenusurile de ou, coaja de lamaie, zaharul, sarea, esenta de vanilie si amestecam totul pana aluatul devine neted. Aluatul trebuie sa stea timp de 30 de minute la frigider, timp in care putem pregati umplutura si asculta de trei ori colinda consacrata al lui Hrusca.

Cozonac unguresc cu umplutura de mac si nuca – primele felii

Mod de preparare – umplutura nuca si / sau mac

Intr-o oala mica fierbem laptele impreuna cu zaharul si stafidele. Dupa ce se topeste zaharul, turnam totul peste nuca macinata fin si/sau macul macinat si amestecam pana se combina tot. Lasam umplutura sa ajunga la temperatura camerei inainte de a o intinde pe aluat.

Dupa 30 de minute scoatem aluatul din frigider, il taiem in doua jumatati. Cu o sucitoare intindem prima jumatate, pana obtinem un aluat dreptunghiular, cu o grosime de ca. 1 cm. Intindem prima umplutura, lasand marginile aluatului libere; aproximativ 5 cm pe latura scurta si 3 cm pe latura lunga. Urmatorul pas este sa impaturim laturile scurte de aluat peste umplutura si incepem sa rulam incet aluatul. Repetam pasii si cu a doua jumatate de aluat.

Odata rulat, asezam baigliul pe tava cu hartie de copt, il ungem cu galbenus de ou si il punem la frigider pentru 10-15 minute, cat sa se usuce galbenusul. Dupa acest timp il ungem si cu albusul de ou si il punem inapoi la frigider pentru inca 10-15 minute. Dupa ce se usuca si albusul, facem cateva intepaturi de-a lungul aluatului.

Baigliul are nevoie de 30-45 de minute la cuptorul prencalzit la 180 °C. Dupa ce scoatem tava cu rulourile delicioase, le lasam sa se raceasca, apoi incercam cate o felie din baigliul cu nuca si cel cu mac si ajungem la concluzia ca “amandoua sunt la fel de bune”!

Va dorim pofta buna si sarbatori magice alaturi de cei dragi!

Baigli cu nuca si stafide – o traditie dulce!

 

Save

Save