No-bake cheesecake cu scortisoara si topping de kaki

Retetele consacrate, folosind ingrediente familiare, sunt gustoase, sigure si comode. Dar stim cu totii, ca din comoditate rar se invata ceva nou. Plus, suntem foarte curiosi din fire! Ne-am propus, deci, sa va prezentam in fiecare luna cate o reteta noua, preparata printr-o tehnica necunoscuta noua sau folosind un ingredient nou pe lista noastra.

Ingredientul de azi este fructul kaki, piersica japoneza sau fructul zeilor! Fructul in sine ne este cunoscut, insa pana acum l-am savurat in starea lui naturala.

Fructele kaki sunt bogate in beta-caroten si minerale, precum sodium, magneziu, calciu si fier. Contin multi fenoli care sunt importati in mentinerea unei inimi sanatoase si contin la fel de multi antioxidanti ca si ceaiul verde.

Fructele au marimea unor piersici, iar culoarea lor variaza de la galben inchis la portocaliu rosiatic. Pulpa fructului copt seamana cu piersica sau pepenele galben si este de un dulce placut, care ne-a dat si ideea pentru aceasta reteta: cheesecake cu blat crocant si topping de kaki!

Cheesecake cu topping de kaki

Ingrediente

  • 250 gr biscuiti de digestivi (am folosit biscuiti digestivi cu scortisoara de la LIDL)
  • 100 gr unt topit
  • 400 gr de crema de branza
  • 100 gr zahar + 50 gr pentru topping
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 2 linguri de iaurt
  • 200 ml de frisca lichida
  • 1 pachet de gelatina foi | 10 bucati
  • 3 kaki
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • 50 ml apa

Mod de preparare

  1. Amestecam biscuitii marunititi cu untul topit, pana formeaza o masa omogena, putin lipicioasa, ca de nisip umed. Cu amestecul rezultat tapetam fundul unei forme rotunde de tort/prajituri, de preferat cu peretii detasabili. Noi am folosit o forma cu diametrul de 20 cm. Punem forma la rece, timp in care ne ocupam de urmatorul strat de cheesecake!
  2. Punem 5 foi de gelatina la inmuiat intr-un castron cu apa rece. Intr-un bol mai mare amestecam crema de branza cu cele doua linguri de iaurt.
  3. Intr-un vas mic adaugam 100 gr de zahar si 200 ml de frisca lichida. Stoarcem gelatina si o adaugam la mixul nostru de zahar si frisca. Amestecam, pana se topeste gelatina si oprim focul, inainte ca totul sa dea in clocot.
  4. Putin cate putin, adaugam mixul cu gelatina la crema de branza si amestecam pana obtinem o textura uniforma.
  5. Scoatem forma de tort de la rece si turnam mixul de branza-frisca-gelatina peste. Introducem forma din nou la frigider, minim 3 ore, de preferat peste noapte.
  6. Din nou punem foi de gelatina la inmuiat, de data asta doar 4 bucati. Curatam fructele de kaki, le taiem bucatele mici, le stropim cu zeama de lamaie, apoi le dam prin blender sau le pasam cu ajutorul unui mixer vertical.
  7. Incalzim 50 ml de apa, adaugam 50 gr de zahar si gelatina stoarsa. Amestecam pana se topeste gelatina, lasam sa se raceasca putin, mai apoi amestecam cu piureul de kaki. Turnam pireul obtinut peste stratul de branza si, din nou, introducem forma la frigider. Asteptam cele mai lungi 2 ore din viata, apoi scoatem forma, cu grija desfacem marginile si servim cu o felie zdravana de cheesecake cu un topping de un galben de chihlimbar.

 

Va dorim pofta buna!

Prima felie de bucurie!