Power Bar | Batoane energizante cu turmeric si ghimbir

Cu totii stim cat de important este micul dejun pentru sanatatea noastra, si cu toate acestea, de multe ori “sacrificam” prima si, conform multor studii, cea mai importanta masa a zilei pentru 10 minute de somn in plus. Guilty as charged! Am comis-o si noi de multe ori, iar pe la orele 10-11 am simtit pe deplin efectul acestei alegeri, de a pleca de acasa cu stomacul gol, eventual pe jumatate plin cu cafea.

Nu ne intelegeti gresit, iubim ritualul micului dejun! In weekenduri, cand nu ne grabeste ceasul, preparam un adevarat festin, ca in reviste: cu suc de portocale, ochiuri sau ou fiert, pasta de avocado si multe alte bunatati.
A fost, deci, clar o problema de prioritati. In incercarea de a reorganiza diminetile grabite si cu dorinta de a manca ceva sanatos, am pornit in cautarea unor retete simple, sanatoase si satioase. Ne-am dorit ceva easy, ceva gustos, eventual ceva, ce poate fi mancat in drum spre locul de munca, scoala, facultate…asa am descoperit notiunea de power bar, in libera traducere, baton energizant. Homemade, it is!

Plin de ingrediente excelente pentru corpul nostru, acest power bar, este alternativa perfecta la un mic dejun servit in sezut la masa. Il puteti pregati duminica seara si urmatoarele 4 zile nu veti mai avea scuza prea des repetata pana acum –  “nu am timp sa mananc!”

Ingrediente sanatoase pentru un mic dejun satios

Ingrediente:

  • 100 gr amestec nuci (alune, nuci, nuci pecan, kaju, fistic, migdale etc.)
  •   50 gr amestec seminte (floarea soarelui, in, dovleac, susan etc.)
  • 100 gr amestec fructe uscate (prune, merisoare, stafide, caise, smochine, curmale etc.)
  • 1 jumatate de lingurita de ghimbir (doar daca va place aroma ghimbirului!)
  • 1 jumatate de lingurita de turmeric (optional* pentru culoare)
  • 1 portocala
  • 2 banane coapte
  • 1 lingura de miere
  • 200 ml apa
  • 175 gr ovaz
  • 15 gr tarate de ovaz
Gata pentru cuptor!
  1. Preincalzim cuptorul la 190° C (la cuptoarele pe gaz pozitia 5). Maruntim nucile, semintele, fructele uscate, coaja de portocala si condimentele cu ajutorul unui robot de bucatarie si le asezam la o parte.
  2. Curatam portocala, extragem doar fileuri din pulpa fructului (fara partile albe) si mixam totul cu bananele in robotul de bucatarie. Dupa ce obtinem o masa omogena, adaugam o lingura generoasa de miere si apa, cat sa ajungem la 500 ml de mix in vas (ca. 150 – 200 ml apa). Adaugam totul intr-un vas incapator si punem la foc mediu pana da in clocot.
  3. Odata ce a dat in clocot, adaugam ovazul, taratele de ovaz si mixul de nuci. Amestecam incet si continuu, pana ovazul incepe sa se ingroase.
  4. Transferam totul intr-o tava (noi am folosit o tava 25×25 cm) tapetata cu hartie de copt si intindem amestecul uniform cu ajutorul unei spatule. Pentru o feliere mai usoara dupa coacere, puteti trasa cu ajutorul spatulei marginile batoanelor.
  5. Totul va sta la cuptor ca. 45-50 min. Scoateti tava de la cuptor, lasati continutul sa se raceasca putin, transferati apoi, cu hartie de copt cu tot, pe un grilaj sa se raceasca complet. Taiati felii uniforme (ca. 5 x 12 cm)….sau cum va iese 🙂

Batoanele de ovaz se pot tine la frigider pana la 4-5 zile.

Va dorim pofta buna!

Batoane energizante cu ghimbir si turmeric

 

 

Save