Aroma verii in farfurie – supa crema de rosii cu crutoane

Aceasta supa crema de rosii este exact ce spune si titlul – aroma verii in farfurie! Am incercat mai multe variante, cu bulion, cu rosii proaspete, cu si fara seminte, rosii din conserva, pana sa ajung la aceasta forma finala, care mi se pare cea mai convingatoare dintre toate.

Sunt mai multi factori care contribuie la gustul desavarsit al acestei supe: bulionul de (a)casa, melasa, busuioculย  si smantana. Din pacate, bulionul facut de mama din rosii tuguiate, coapte de pleznesc, nu se gaseste in comert, puteti totusi sa il inlocuiti cu o pasata de rosii cu o aciditate mai redusa (rosii pasate de la Olympia).

Este o supa mi-nu-na-ta! O reteta deloc complicata, cu ingrediente usor de gasit. Nu este o supa tocmai dietetica, din cauza smantanii, dar merita savurata cand vi se face dor de anotimpul cald. Sa trecem la treaba!

Ingrediente pentru 5-6 portii

  • 1 ceapa galbena sau alba
  • 30 gr unt
  • ulei de masline
  • 2 conserve de rosii decojite, intregi sau taiate
  • 750 ml bulion sau pasata de rosii
  • 2 cartofi mici / un cartof mare
  • 200 ml smantana de gatit de minim 20%
  • sare, piper, boia, vegeta
  • 1-2 lingurite de melasa – optional
  • frunze de busuioc proaspat, ca. 10 frunze mari – 15 frunze medii
  • 2 catei de usturoi
  • parmezan
  • 5 felii de paine (noi am folosit integrala cu seminte)
  • apa

Mod de preparare

  1. Curatam ceapa si o taiem cubulete mic mici. Urmeaza cartofii, care ajung si ei cuburi. Intr-o oala potrivita topim untul, adaugam ca. 1 lingura de ulei de masline si calim ceapa. Cand ceapa devine translucida, adaugam cuburile de cartofi, lasam sa se “prinda” putin (nu lasam cartofii se se prinda de fund, doar cat sa preia putin din aroma cepei calite in mixtura de unt si ulei). Daca doriti, puteti adauga acum si usturoiul taiat felii subtiri. Condimentam cu sare, piper, adaugam ca. 1 lingurita de Vegeta, apoi un praf de boia afumata si amestecam bine. Avand grija ca boiaua sa nu se arda, lasam gusturile sa se combine, apoi turnam apa peste cartofi, cat sa ii acopere. Lasam cartofii sa fiarba la foc mic, timp de aproximativ 10 minute.
  2. Dupa ce au trecut cele 10 minute, turnam continutul celor 2 conserve peste cartofi si adaugam bulionul/pasata de rosii. Amestecam bine, once again, si gustam. A venit momentul sa mai adaugam putina sare si putin piper. Acoperiti oala si lasati totul sa fiarba inca 15 minute.
  3. Chiar inainte sa oprim focul, aruncam frunzele carnoase de busuioc in supa, amestecam si lasam supa sa isi traga sufletul.
  4. Cat asteptam sa se infuzeze supa cu aroma busuiocului, preparam crutoanele super crunchy! Taiem painea in fasii de ca. 3 cm latime, apoi in cuburi de 3×3 cm (dupa ochi si preferinte). Asezam cuburile de paine pe o tava tapetata cu hartie de copt, le stropim cu putin ulei de masline si le presaram cu putina sare grunjoasa. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 190ยฐC, timp de 10 minute.
  5. A venit timpul sa transformam cartofii si rosiile fierte intr-o supa crema. Cu ajutorul unui blender vertical pasam totul, pana ajungem la consistenta dorita. Adaugam smantana lichida si punem supa din nou pe foc, doar cat sa dea in clocot.
  6. Servim supa fierbinte sau calduta cu putina smantana, piper negru proaspat macinat si putin parmezan razuit deasupra. Nu uitati de crutoanele crunchy!

Spor la gatit! Va dorim pofta buna!

 

Save

Save

Save

Save