Vinete crestate cu harissa, rodie si orez brun

Toata copilaria mea am asociat mirosul de vinete coapte cu traditonala salata de vinete. Oarecum nedrept, considerand multitudinea de retete, care au la baza vinetele purpurii. Ca de exemplu, aceste vinete crestate cu influente orientale, cu o iuteala placuta, dar si pline de elemente racoritoare – un fel bine echilibrat, perfect pentru primavara!

Este o reteta minunata, care desi e vegetariana (chiar vegana daca folositi iaurt de migdale sau cocos in locul iaurtului normal), ne-a satisfacut pofta de ceva “bun”. Texturile si aromele sunt atat de variate si de diferite, incat creaza un festival al simturilor 🙂

Ingrediente pentru 2 portii

  • 1 ceapa rosie
  • 2 bucati usturoi
  • ulei de masline
  • 1/2 lingurita de chimen (seminte)
  • 150 gr orez brun
  • 800 ml supa de legume
  • 300 gr vinete (o bucata mai mare)
  • 2 lingurite harissa
  • 6 masline fara sambure
  • 200 gr rosii cherry
  • 1 lingura otet balsamic
  • 2 linguri iaurt
  • 1/2 rodie
  • 30 g fistic
  • sare si piper

Vinete crestate cu glazura de harissa pe pat de orez brun

Mod de preparare

  1. Preincalzim cuptorul la 180°C (pozitia 4 la cuptoarele pe gaz).
  2. Calim ceapa rosie si usturoiul tocat marunt intr-o tigaie mai adanca (ideala ar fi o tigaie care poate fi folosita si in cuptor), peste care adaugam chimenul si un strop de apa. Amestecam atent, deoarece atat ceapa cat si chimenul se ard foarte repede.
  3. Adaugam orezul brun si supa de legume, asteptam pana mixul da in clocot, dupa care acoperim tigaia si lasam totul sa fiarba la foc mic pentru 10-15 min.
  4. Taiem vanata in doua si o crestam in forma de zig zag pe ambele jumatati, apoi asezonam cu sare, piper si le ungem cu pasta de harissa. Gustati pasta harissa inainte de orice, iar daca vi se pare ca e prea iute, o puteti “potoli” subtiind-o cu putina apa.
  5. Asezam vinetele peste orez, adaugam jumatatile de rosii cherry si maslinele fara sambure in tigaie, pe care o acoperim si o mutam in cuptor pentru aproximativ 20 – 25 min. pana vinetele devin moi si orezul fiert. Periodic adaugam putin apa, ca sa nu seprind sau arda orezul.
  6. Servim vinetele pe un pat pufos de orez, cu bucatele de fistic si un strop de iaurt deasupra, pentru a balansa iuteala pastei de harissa si putin otet balsamic.

Va dorim pofta buna!

Masline, rodie, rosii cherry si fistic – o combinatie inedita si delicioasa!

Save

Save