Bunatati last minute – Pasca cu branza si merisoare

Stiti vorba aceea: masa de Pasti fara pasca este ca si o nunta fara sarmale si lautari. Ehhh, la nunti reusite fara sarmale si animate, chiar si fara lautari, am mai fost – chiar ne-am distrat bine. Insaย  pasca cu aluat de cozonac si umplutura de branza dulce si merisoare chiar este un must-have pe masa de sarbatori!

Foarte multi ani am savurat pasca facuta de mama, pana acum cativa ani, cand, din varii motive, nu am mai apucat sa sarbatorim acasa si…ne-am hotarat sa recreem un meniu complet de Pasti! Nebunie! De la traditionala sunca, la oua rosii, drob cu muuuult patrunjel verde pana la o minunata pasca, am reusit sa gatim tot. Ne-au iesit toate, unele chiar neasteptat de delicioase! Nu puteam egala insa gustul preparatelor de acasa – pentru ca mamele, pe langa toate cele, mai arunca si un praf de dragoste in mancare ๐Ÿ˜‰

Aceasta reteta de pasca este fool-proof, este deci o reteta usor de urmat, potrivita si pentru incepatori si pentru avansati! Sa trecem deci la treaba!

Ingrediente pentru aluat

  • 500 gr faina 000
  • 120 gr zahar
  • 250 ml lapte cald
  • 50 gr unt topit
  • 50 ml ulei
  • 2 galbenusuri
  • 10 gr drojdie uscata (25 gr drojdie proaspata)
  • coaja de lamaie
  • esenta de vanilie sau semintele de la o pastaie de vanilie
  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru umplutura

  • 400 gr branza dulce de vaci
  • 2 oua
  • 3 linguri de zahar
  • 100 gr merisoare confiate
  • 5 linguri de gris
  • coaja de la o lamaie
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • 1 esenta de vanilie
  • un praf de sare
De la aluat la desert de sarbatori

 

Mod de preparare

Aluatul pentru pasca

  1. Amestecam drojdia cu o lingurita de faina si una de zahar, peste care adaugam putin lapte caldut, nici prea cald nici prea rece, si un strop de esenta de vanilie. Dupa ce am omogenizat masa, mai adaugam o lingurita de faina si putin lapte. Masa obtinuta nu trebuie sa fie nici prea uscata, nici prea umeda. In cazul in care iese totusi mai umeda, adaugam putina faina, iar daca este prea uscata, punem un strop mic de lapte. Lasam masa sa creasca aproximativ 10 – 15 minute.
  2. Pentru un aluat cat mai pufos si lejer, cernem faina in bolul in care urmeaza sa amestecam ingredientele.
  3. Dupa ce am cernut faina, amestecam zaharul ramas cu laptele caldut ramas. Amestecam pana se topeste tot zaharul in lapte. Atentie: laptele trebuie sa fie caldut si nu fierbinte, altfel drojdia se dezactiveaza, iar aluatul nu va mai creste.
  4. Dupa ce am obtinut maia, trecem la framantarea aluatului. In bolul cu faina cernuta, amestecam maia (obtinuta prin punctul 1.), galbenusurile de ou, esenta de vanilie (sau semintele de la o pastaie de vanilie), coaja de la o lamaie. Daca aveti un robot de bucatarie care are optiunea de amestecare a aluatului, acesta se porneste si se adauga laptele treptat. Nu este necesar sa adaugam tot laptele,ย  pe masura ce aluatul este framantat, ne putem da seama daca e prea uscat si adaugam lapte pana obtinem un aluat elastic, auriu si compact. E important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
  5. Cand obtinem consistenta dorita a aluatului, adaugam toata sarea si untul topit. Untul topit il adaugam treptat. Dupa ce incorporam untul (poate dura putin timp), aluatul isi va pierde din elasticitate si compozitia ferma si va deveni mult mai moale. Daca aluatul ramane lipicios presaram niste faina deasupra si o framantam putin. Acoperim bolul si lasam aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul, aproximativ o ora sau o ora si jumatate.
  6. In acest timp ne putem ocupa de umplutura, vezi pasii de mai jos. Totodata e bine sa preincalziti cuptorul la 165ยฐC – ย 170ยฐC. Dupa ce aluatul s-a dublat in marime, il scoatem pe suprafata de lucru si il impartim in mai multe bucati, respectiv ca. un sfert din aluat pentru blat, o mare parte pentru margini si mai putin de un sfert din aluat pentru crucea decorativa. Ungem forma ( noi am folosit o tava de cheesecake cu diametrul de 24 cm) cu unt, o tapetam cu hartie de copt, dupa care intindem aluatul pe baza formei. Cealalta jumatate de aluat o impartim in doua, formam niste baghete subtiri si lungi (fiecare bagheta trebuie sa aiba o lungime de ca. 100 cm) si le impletim. Aceasta coronita impletita vine asezata in forma pentru a crea marginea pufoasa. Acoperim tava sau forma cu un prosop de bucatarie curat si lasam aluatul sa se odihneasca ca. 40 minute.
  7. Presaram 2 linguri de gris deasupra blatului de pasca (mijlocul unde intra umplutura), peste care turnam umplutura de branza (vezi pasii de preparare mai jos). Nivelam branza cu o lingura si decoram cu o cruciulita formata din aluatul ramas (formam cruciulita tot prin impletirea a doua baghete subtiri ca. 70 cm lungime, taiate in 2). Ungem si aluatul si si branza cu un ou batut.
  8. Totul merge la cuptor timp de ca. 1 ora. Dupa primele 15 minute la cuptor, acoperim forma cu o folie de aluminiu, lasam la cuptor 30 minute, dupa care scoatem folia si mai lasam pasca neacoperita inca 15 minute sau pana se coace frumos si are o culoare aurie.
  9. Dupa aproximativ 15 minute scoatem pasca din forma si o lasam sa se raceasca complet (4-5 ore).

Mod de preparare

Umplutura de branza dulce cu merisoare

  1. Amestecam bine branza dulce de vaca cu ouale, 3 linguri de gris, merisoarele, zaharul (doua linguri mari), zaharul vanilat, putina esenta de vanilie si coaja de lamie. Gustati pentru a adauga zahar , daca e nevoie.
Va dorim sarbatori frumoase alaturi de cei dragi si o masa cat mai bogata!

Pofta buna!

Sarbatori fericite!

Save

Save