Sa mancam mai mult peste! – Pastrav somonat cu sparanghel si cartofi noi

Daca m-ati fi intrebat in trecut, ce soi de peste prefer, raspunsul prompt, fara doar si poate, ar fi fost: pastravul! Excursiile cu familia la pastravariile de la poalele muntilor Gutai, Lostrita, de fapt toata zona Maramuresului, sunt amintiri vivide si acum, mirosul aerului de padure si acea nota fina de apa-peste-fum – parca il simt si acum in nari.

Pe masura ce am crescut am inceput sa descopar si alti pesti, ca de exemplu somonul, crapul, stiuca, platica. Borsul de crap din Iasi e un deliciu, pe care am avut ocazia sa il gust acum cativa ani. Insa si dorada, mai ales cea de Istria, a castigat un loc in inima….mmmm….stomacul meu.

O descoperire recenta este pastravul somonat. Acest peste combina exteriorul de pastrav cu interiorul de somon, insa nu este vreun hibrid sau incrucisare de tip Frankenstein, ci doar un “tuning” al carnii, obtinut prin alimentatie, respectiv alimentatia bogat in beta-caroten a pestilor! Culoarea carnii nu influenteaza gustul, pastravul somonat isi pastreaza aroma specifica de pastrav, usor dulceaga si cu un miros fin de mal. Pielea groasa pastreaza carnea din interior foarte frageda.

Aceasta descoperire a pastravului somonat a venit odata cu inceperea sezonului de sparanghel si a cartofilor noi. Astfel, aceasta reteta combina trei ingrediente simple, care totusi impreuna, creeaza un gust echilibrat, dar complex.

Ingrediente (2 portii)

  • 500 gr sparanghel
  • 300 gr cartofi noi
  • 300 gr file pastrav somonat (2 felii)
  • 1 buc lamaie
  • parmezan
  • ulei de masline
  • sare si piper

Mod de preparare

  1. Spalam cartofii, fara sa indepartam prea mult din coaja. Ii fierbem apoi pe jumatate, in apa cu sare, dupa care ii mutam pe o tava acoperita cu hartie de copt si ii asezonam cu sare, piper si ulei de masline.
  2. Spalam sparanghelul, taiem capetele (la sparanghelul proaspat cules si mai subtire sunt 2-3 cm, la sparanghelul mai ‘batran’ poate sa fie si 5-6 cm) si il asezam pe tava langa cartofi. Adaugam coaja de lamaie si parmezanul ras peste.
  3. Curatam feliile de pastrav somonat si scoatem bucatile de os. Le punem si pe acestea pe tava, pe partea cu pielea) si adaugam cate 3 felii de lamaie pe fiecare.
  4. Stropim sparanghelul, cartofii si feliile de somon cu ulei de masline. Asezonam cu sare si piper.
  5. Bagam totul in cuptorul preincalzit la 180ยฐC – 190ยฐC pentru aproximativ 30 min.

Et voila! Va dorim pofta buna!

Save

Save

Save