Dulceata de rubarba si capsuni – A love story

Rubarba??!!ย Rubarbara??!! Barbara??!?!?! ๐Ÿ˜‚
Un fel de apio? Dar… pentru deserturi? Pfffff!ย 
Intrebari peste intrebari… si un hobby-bucatar nelamurit!

La inceput nu prea stiam de unde sa o apuc. Ca sa nu par ignorant si nepregatit pentru statutul meu de blogger culinar, nu am intrebat-o pe Ivett…stiti, aparentele si ego-ul barbatescย ๐Ÿ˜† insa dupa o scurta cautare pe internet, am devenit mai destept, mai sigur pe mine si am mai adaugat un ingredient nou si cu mult potential pe lista mea de must-try.

“Rubarba este o planta ierboasa perena ce poate ajunge si la inaltimi de 1-2 m.” – ok?!
“Se folosesc numai petiolurile frunzelor. Petiolurile de rubarba au o culoare care poate sa varieze de la roz deschis pana la roscat-violaceu. Cu cat este mai inchisa la culoare cu atat este mai acrisoara.” – Petio…what? Aaaa, adica…
“Datorita gustului acrisor, rubarba a fost folosita in bucataria romaneasca la acrirea ciorbelor, dar si in deserturi destinate zilelor calduroase de vara, siropuri si compoturi cu un efect racoritor. ” ย  ย ย  – Efect racoritor, da, dorim!

De la tarta cu rubarba, la dulceata de rubarba, la rubarba confiata, chutney iute cu rubarba – pe toate doream sa le incerc si ma simteam de neoprit. M-am hotarat sa incep cu inceputul si sa ma dedic unei retete easy, cu un grad de dificultate scazut si care sa includa si un alt fruct de sezon. Am cuplat, deci, rubarba cu capsuni si ceea ce a rezultat, mi-a incantat papilele gustative! Trebuie sa incercati si voi, este o combinatie atipica, dulce-acrisoara, si extrem de reusita! Un fel de love story…de sezon!

Am pregatit o cantitate moderata de dulceata, de care stiam ca se va consuma intr-un timp relativ scurt. Din aceasta cauza nu am folosit nici conservanti (nici nu prea sunt de acord cu folosirea acestora) si nici dunstul uscat “de patura”. In cazul in care, preparati mai multa dulceata, care sa va tina “pana la iarna”, folositi una din metodele enumerate pentru o conservare cat mai buna si indelungata. Deasemenea, sa stiti ca oricat de multa lamaie ati folosi, dulceata isi va schimba culoarea si va deveni putin mai maronie, dar va ramane la fel de gustoasa!

Ingrediente

  • 500 gr rubarba taiata bucatele mici/rondele (cantitatea care se obtine dupa curatare)
  • 1 kg capsuni (fara codite)
  • 1,2 kg zahar
  • 1 lamaie

 

Mod de preparare

  1. Spalam si curatam rubarba de firele atoase si neaparat de frunze (frunzele sunt toxice, pentru ca sunt bogate in acid oxalic). Limpezim capsunile (fara codite) sub un jet de apa rece.
    Taiem rubarba si capsunile in bucatele.
  2. Intr-o oala mai mare adaugam rubarba, capsunile si jumatate din cantitatea de zahar, peste care stropim zeama de lamie. Fierbem fructele la foc mic, pana se omogenizeaza, si pana devin moi. Amestecam ocazional si adaugam treptat restul de zahar. Fierbem dulceata la foc mic spre mediu, amestecand des. Indepartam spuma cu ajutorul unei linguri sau a unei spumiere. Timpul de fierbere este de aproximativ 2 ore si jumatate.
  3. Dupa ce am sterilizat borcanele, turnam dulceata cu grija pana aproape de filet, le inchidem ermetic si le intoarcem ‘in cap’. Dupa aproximativ 3 minute intoarcem borcanele si lasam sa se ‘aseze’ si sa se raceasca dulceata.

Puteti servi aceasta minunatie rubinie in nenumarate feluri: pe biscuiti, paine, croissant, ca si topping pentru orez in lapte sau gris, in prajituri etc. !

Va dorim spor la bucatarit si pofta buna!

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save