Supa de pere si cartofi dulci

Oricat de frumoasa ar fi vara, oricat de mult ne-ar incanta gandul vacantelor la mal de lac sau pe plaja, oricat de mult am manca o salata de fructe cu muuuuulte bucati dulci de pepene proaspat, oricat de mult am detesta sa folosim umbrela zile la rand din cauza ploii marunte si reci, oricat de multe motive am avea sa preferam anotimpul cald… noi ne bucuram ca a sosit toamna!!!
Pe langa peisajul absolut fascinant, colorat de frunze schimbatoare, momente de relaxare sub patura preferata, ceaiurile fierbinti cu iz de scortisoara si portocala, toamna ne bucura, an de an, cu un fruct minunat: para! Poate stiti deja, para este unul din fructele noastre preferate si un ingredient recurent in retetele noastre. Azi, va vom prezenta o reteta delicioasa, cu note calde, perfecta pentru o dupa-masa de toamna (ploioasa sau nu): supa de pere si cartofi dulci!

Ingrediente (pentru 4 portii)

  • 35 gr unt
  • 1/2 ceapa maruntita
  • 1 catel de usturoi
  • 5 pere
  • 1 cartof dulce, mare
  • 1 cartof alb, mare
  • 1 l supa de pui sau legume (noi am folosit cub)
  • nucsoara
  • cimbru
  • sare
  • piper
  • 50 ml smantana lichida

Ingrediente pentru bruschete cu gorgonzola (pt. 4 persoane)

  • 8 jumatati de chifla/8 felii de paine
  • unt
  • 4-6 crengute de cimbru
  • gorgonzola

Directions

  1. Curatam catofii si ii taiem cubulete. Maruntim ceapa si usturoiul. Spalam perele si le taiem cubulete.
  2. Intr-o oala mai mare, calim ceapa si usturoiul in unt, ca. 3-4 minute sau pana devin moi. Adaugam cuburile de cartofi si para, asezonam cu sare, piper, 1-2 prafuri de nucsoara si adaugam frunzulite proaspete de cimbru sau jumatate de lingurita de cimbru uscat. Calim totul inca 2-3 minute, dupa care adaugam supa de pui/legume. Dam focul mai incet, acoperim oala cu un capac si lasam totul sa fiarba 30-35 minute.
  3. Gustam cartofii si daca sunt fierti bine, oprim focul, lasam supa se raceasca un pic, adaugam smantana lichida, apoi cu ajutorul unui blender sau al unui mixer vertical blenduim supa, pana ajungem la consistenta dorita.
  4. Servim supa cu felii sotate si caramelizate de para (sotam feliile de para in putin unt, adaugam 1 lingurita de zahar si prajim feliile pana capata o culoare aurie), crengute de cimbru proaspat si piper negru macinat.
  5. Puteti servi alaturi de supa-crema si painici/bruschete cu gorgonzola! Prajiti chiflele/painea in foarte putin unt cu cateva frunzulite de cimbru, asezati cetava bucati de gorgonzola pe partea prajita si dati totul la cuptor pentru max. 5 minute sau pana se topeste gorgonzola.

Va dorim pofta buna si o toamna frumoasa!

Save

Save

Save