Tarta crocanta cu varza rosie si telemea – Christmas Edition!

Cei care spun, ca varza nu are ce cauta pe masa de Craciun, decat sub forma arhicunoscuta de sarmalute mici-mari, cu ciuperci sau fara, daaar cu multa carne, ar putea sa fie surprinsi de aceasta reteta. Cum adica varza…de Craciun? Fara carne??? Da!

Aceasta reteta este de inspiratie nordica, unde varza rosie se considera a fi parte destul de importanta a meselor de sarbatori. Poate ati auzit de traditionala friptura de gasca, care se serveste musai alaturi de o portie sanatoasa de varza rosie calita cu mere. Cei ce prefera felurile raw sau cat mai putin preparate termic, servesc o salata crocanta de varza rosie, mere razuite, nuci si meriosare. Exista si restaurante de fine-dining, care glorifica chutney-ul de varza rosie.

Acum ca ne-am lamurit cu varza, poate va intrebati “De ce tarta?”. Am putea sa va enumeram muuulte motive, insa ne vom rezuma la doar cateva 🙂

1. Varza rosie tinde sa devina cam “obosita” dupa un dans in tigaia fierbinte si are nevoie de un suport crocant. Ne place sa combinam texturile, iar aceasta crusta crunchy este partenerul perfect! Am folosit untul LURPAK, pentru ca are un continut de umiditate foarte scazut, iar astfel aluatul devine fraged, faramicios, all-in-all, extrem de delicios!

2. Aluatul se poate pregati din timp, se pastreaza excelent si in frigider/congelator cateva zile! Perioada de dinainte de craciun este una destul de aglomerata, uneori chiar haotica, este, deci, un plus absolut sa avem aluatul gata pregatit, ready to use!

3. Tartele, in general, sunt foarte aratoase si au un caracter de comfort-food. Iar noi iubim mancarea chipesa si cat mai ‘mancabila’, daca ne intelegeti 😉

Sa nu ne mai lungim cu vorba si sa vedem, cum devine acest “ghemotoc” purpuriu, considerat deseori o leguma banala, superstarul unui meniu mai sofisticat de Craciun!

 

 

Ingrediente aluat

  • 200 gr faina
  • 100 gr unt rece, noi am folosit LURPAK grasime 82%, nesarat
  • 1 galbenus
  • cateva linguri de apa foarte rece
  • un praf de sare

Ingrediente umplutura

  • ca. 400 gr de varza rosie
  • 100 ml de stock / supa de baza de pui sau legume
  • 1 ceapa mica
  • 2 linguri de unt, noi am folosit LURPAK grasime 82%, nesarat
  • 150 gr telemea
  • 4 oua
  • 200 gr smantana de gatit
  • 200 ml lapte
  • sare, piper, chimen macinat, nucsoara, cimbru

Mod de preparare

  1. Intr-un bol amestecam faina si sarea. Incorporam cubuletele de unt rece si galbenusul de ou si framantam repede cu degetele, nelasand untul sa se topeasca. Cand compozitia s-a legat, o scoatem pe blatul de lucru si o framantam, lucrand din nou in ritm alert. In cazul in care aveti un robot de bucatarie la indemana, puteti pregati aluatul in 30 de secunde! Formam o bila din aluat, o turtim, o imbracam in folie alimentara si o bagam la frigider pentru cel putin 1 ora.
  2. Intr-o tigaie mai adanca sau wok topim ca. 2 linguri de unt, la care adaugam ceapa taiata cubulete mici, mai apoi varza taiata fideluta. Asezonam varza cu sare, piper, chimen macinat si cimbru (proaspat sau uscat). Turnam stockul/supa peste varza si o lasam pana se inmoaie si s-a eveporat aproape toata zeama. Oprim focul si lasam varza sa se raceasca putin.
  3. Scoatem aluatul din frigider, il intindem si il asezam in forma de tarta. Turnam varza calita peste aluat si o uniformizam.
  4. Batem cele 4 oua, adaugam laptele si smantana de gatit si turnam mixul rezultat peste varza.
  5. Presaram ultimul “strat”, respectiv telemeaua maruntita cu degetele. Bagam tarta la cuptorul preincalzit la 190°C timp de aprox. 40-50 minute.

Va dorim pofta buna!