Un desert cu iz nostalgic – Mere coapte cu crumble si migdale

Dupa cum spune si titlul, acest desert trezeste in noi niste amintiri atat de frumoase, incat am fi tentati sa il pastram doar pentru noi. Dar cum luna decembrie sta sub semnul daruirii, am decis sa il  impartasim cu voi!

Gustul acestui desert simplu, dar de mare efect, imi aduce aminte de vacantele de iarna petrecute la bunici. Bine, pe vremea aceea nu mancam mere umplute cu migdale si cu siguranta nu cu topping de inghetata, dar gustul ne duce cu gandul la merele coapte pe soba.

Dimineata devreme-devreme, cand inca era intuneric si aerul inghetat, bunica scotea un lighean verde, cu pete de email sarit, si incalzea apa pentru bunicul. Imi aduc aminte si acum sunetul pe care il scotea ligheanul, parca dansa pe plita fierbinte. Punea apoi cateva mere pe soba si se apuca de treaba zilnica. Eu mai dormeam o tura, acoperita pana la frunte, sub plapuma pufoasa.
Dupa micul dejun ma imbracam bine, cu muuuulte straturi de haine, ba ale mele, ba ale bunicii, si ieseam la sanius. Ma intorceam la pranz, cu picioarele inghetate, cu manusile (alea insuportabile si total nepractice cu un deget si model retro) ude, dar cu cel mai imens ranjet de bucurie pe fata. Cum intram in bucataria de vara, locul unde luam mesele de obicei, ma primea aroma merelor coapte. Luam pranzul, mancam in graba un mar copt si eram pregatita de o noua sesiune de sanius! Ahhhh, copilarie dulce!

Prin reteta de azi, retraim cateva amintiri minunate…speram sa va placa si sa o incercati si voi!

Ingrediente pentru 4 portii

  • 6 mere mari
  • 4 linguri de unt | noi am folosit LURPAK, unt nesarat
  • 50 gr zahar brun
  • 100 gr migdale maruntite
  • scortisoara
  • inghetata de vanilie

Ingrediente crumble

  • 60 gr faina
  • 30 gr fulgi de ovaz
  • 60 gr zahar brun
  • 50 gr unt rece, taiat cubulete | noi am folosit LURPAK, unt nesarat
  • scortisoara
  • un praf de sare
Mar copt cu ‘miez’ fierbinte, crumble crispy si un topping rece-rece!

Mod de preparare

  1. Inainte de toate, incalzim cuptorul la 190° C.
  2. Preparam crumble-ul: intr-un bol amestecam faina, fulgii de ovaz, zaharul, sarea si scortisoara. Adaugam untul rece, taiat cubulete mici, si cu ajutorul degetelor faramitam pana obtinem un mix quasi uniform.
  3. Curatam 2 din mere de coaja si cotor si le taiem cubulete (cubulete de ca. 3 x 3 cm). Pe cele 4 mere ramase le “decapitam” si cu ajutorul unei linguri sau a unei lingurite speciale (no specialty knowledge here… 🙂 ) scobim miezul fructului.
  4. Sotam cubuletele si bucatelele scobite in 4 linguri de unt, impreuna cu zaharul brun, scortisoara si migdalele maruntite (ca. 10 minute sau pana merele devin moi).
  5. Punem merele scobite pe o tava cu hartie de copt sau intr-un vas termorezistent, le umplem cu mixul aromat de mere si migdale si presaram crumble din belsug peste fiecare mar. Nu e o tragedie, daca mai pica si pe langa, crumble-ul din tava va fi extra crispy 🙂
  6. Introducem merele la cuptor si le lasam aproximativ 20-25 minute.
  7. Servim merele coapte cu un glob mare de inghetata de vanilie si sos de caramel sau ciocolata.
Ahhh! Un deliciu!

Pofta buna!