Coaste de porc la cuptor cu glazura de magiun de prune si piure de telina

Exista vreo metoda eleganta de a manca coaste de porc? Probabil, noi insa nu am descoperit-o! 🙂 Desi sunt un mic messy, si lipicioase si alunecoase, sunt si cele mai bune coaste pe care le-am mancat pana acum. Lauda de sine nu miroase bine…dar…trebuie sa recunoastem, ca ne-am reindragostit de costite.
Multa vreme am evitat sa le preparam, mai ales ca mancam destul de rar carne de porc, dar cand am dat ochii cu “scaricica” perfecta, am zis ca e musai sa incercam! Reteta noastra de azi nu este una foarte rapida, avand in vedere timpul pe care il necesita marinarea uscata (1 zi intreaga) si timpul efectiv de preparare, insa rezultatul final merita tot timpul si efortul depus!

Combinatia dintre coastele cu un iz dulceag si piureul de telina putin sarat este o alta revelatie culinara pentru noi, trebuie neaparat sa incercati si voi!

Sa vedem, deci, de ce avem nevoie si cum preparam aceasta bunatate!

Ingrediente coaste pentru 2 persoane

  • 1 kg coaste de porc, scaricica cu carne mai multa
  • mix de condimente pentru dry rub sau marinada uscata
  • unt topit | noi am folosit unt LURPAK
  • magiun de prune
  • sos barbeque
  • usturoi
  • 5-6 cuisoare

Ingrediente dry rub

  • paprika afumata
  • paprika dulce
  • chimen
  • cimbrisor
  • maghiran
  • pudra de usturoi
  • pudra de ceapa
  • fulgi de telina
  • piper colorat rasnit
  • fulgi de chili
  • sare grunjoasa
  • melasa sau zahar brun
  • boabe de mustar

Ingrediente piure de telina

  • 1 bulb de telina mai mare
  • 2 cartofi mari
  • smantana
  • unt | noi am folosit unt LURPAK
  • lapte caldut
  • sare, piper, nucsoara

Mod de preparare

  1. Dupa cum am zis, coastele vor petrece minim 24 ore la frigider, intr-o bundita aromata de condimente. Inainte de bundita insa, trebuie sa dezbracam coastele de stratul de pielita alba, care nu se gateste foarte bine, se strange si ramane tare. Indepartam, deci, pielea cu ajutorul unui cutit foarte ascutit si cu extrem de mare grija, sa nu ne alunece mana ori cutitul. In cazul in care cumparati coastele dintr-o macelarie, puteti ruga macelarul sa se ocupe de asta.
  2. Ne apucam de “masajul” care va fragezi carnea intr-un mod incredibil. Pregatim mixul din condimente (dupa cum vedeti la lista de ingrediente nu am folosit gramaje pentru ca am facut mixul dupa ochi / poate exista la unii dintre voi restrictii la pudra de ceapa sau cea de telina, pe acestea le puteti omite). Puteti gasi in comert mix gata preparat, noua insa ne place ideea de a personaliza gusturile. Masam coastele prima data cu un pre-rub de sare grunjoasa, apoi continuam cu mixul nostru aromat. Cand vi se pare ca fiecare particica de carne este acoperita de un strat generos de condimente, puneti carnea intr-o punga alimentara din aceea cu ‘fermoar’. Daca nu aveti o punga suficient de mare, puteti aseza carnea pe o tava si tava sa o acoperiti si sa o sigilati cat mai bine cu folie alimentara. Lasati carnea la frigider timp de 24 ore.
  3. Dupa ce au trecut cele multe ore, scoatem coastele, le tapotam cu hartie si indepartam excesul de condimente.
  4. Pregatim un mix din 3 lingurite de magiun de prune, 2 lingurite de sos barbeque si 2 lingurite de apa.
  5. Asezam coastele intr-o tava cu grilaj, turnam cam o cana si jumatate de apa in tava (sub grilaj) in care aruncam si 5-6 cuisoare. Ungem coastele cu unt topit si putin din amestecul de sos bbq, apa si magiun. Nu puneti in exces, pentru start ajunge un strat mai subtirel, altfel carnea poate capata un gust mult prea pregnant de caramel sau chiar se poate arde la suprafata. Acoperim totul cu folie de aluminiu si ne luam ramas bun! 🙂
  6. Bagam tava la cuptorul preincalzit la 160° C si lasam coastele la dunstuit ca. 2 ore. Dupa o ora verificam ce si cum, mai turnam apa in tava, daca este necesar, si intoarcem coastele sa se gateasca uniform. Puteti sa mai dati un strat de unt topit si magiun-mix, daca doriti.
  7. A venit timpul pentru piureul nostru, de care ziceam ca a fost o alta revelatie! Curatam cartofii si telina si ii taiem cuburi aprox. egale. Punem cuburile intr-o oala cu apa cu sare si trecem la operatiunea “JOS FOLIA!”. Revenim la piure putin mai tarziu!
  8. Dupa cele doua ore scoatem folia de pe tava, admiram coastele, care deja arata si miros intr-un mare fel. Dam focul mai iute, respectiv la 210° C si mai completam apa de sub coaste. Ungem coastele cu unt topit si mixul nostru de magiun-bbq si le mai praji-coacem 30 minute, 15 pe fiecare parte.
  9. Am revenit la piureul nostru! Punem legumele la fiert si le lasam 20-30 minute sau pana au fiert bine de tot. Gustam un cartof si o telina sa fim siguri ca au fiert bine. Scurgem legumele si le punem inapoi in oala in care au fiert. Adaugam unt din belsug si smantana. Zdrobim bine cartofii si telina, adaugam laptele caldut si cu miscari categorice transformam legumele zdrobite intr-un piure cremos si matasos. Daca doriti, puteti sa mixati si cu blenderul, in cazul acesta adaugati laptele treptat, putin cate putin, sa nu devina piureul mult prea lichid. Asezonati cu sare, piper si nucsoara.
  10. Time is up! Coastele noastre suculente pe interior, lipicioase si pe alocuri crispy pe exterior sunt gata! Mmmmmm!

Noi am servit coastele si piureul de telina cu un side de salata de kallettes (combinatie dintre varza Kale si varza de Bruxelles).

Va dorim pofta buna!

P.S. : Daca ati gasit metoda eleganta de a manca coaste, sa ne spuneti!!! 😉