Pulpe de pui cu lamaie in sos de smantana

Incepem reteta de azi cu o informatie, care poate parea putin off-topic, dar promitem ca nu este: ne schimbam frigiderul! (Imaginati-va pe fundal un urlet de fericire al lui Ivett, care in sfarsit va avea un congelator putin mai mare la dispozitie πŸ˜‰ ).

Da, reteta noastra porneste exact din acest punct. Pentru a putea schimba frigiderul, trebuia sa il golim de tot, iar spatiul miniscul al congelatorului ascundea un pachet pretios – un pui de casa, transat minutios de catre mama soacra. Banuiesc ca nu trebuie sa va explic diferenta imensa de gust dintre un pui cumparat din magazin si unul de casa, tinut free-range, care a mancat exclusiv lucruri naturale (aici se includ din pacate si rasadurile si florile din gradina). Am descoperit, deci, punga cu puiul galben si ne-am pus pe combinat gusturi si arome in gand. De obicei mergem pe firul sigur si delicios al unui paprikas de pui, dar ne-am dorit ceva mai “altfel“. Ne-am amintit de o reteta toscana de pui si am ajuns la concluzia ca puiul si lamaia fac o pereche buna. Pentru ca ni s-a parut totusi o combinatie mult prea simpla pentru ultimul pachet de pui din vechiul frigider, am optat sa adaugam si pasta de ardei kapia (csΓ³kolom, mama soacra!).

A rezultat un fel absolut divin, cu un gust fresh, dar totusi reconfortant, cu un puternic caracter de comfort-food. Haideti sa va povestim ce si cum mai exact, poate aveti si voi vreo punga cu pui de casa ascunsa prin congelator πŸ˜‰

Fresh si delicios!

Ingrediente pentru 2 persoane

  • 2 pulpe intregi de pui
  • 8 catei de usturoi
  • 3 cepe verzi (sau 1 ceapa medie)
  • 1 lamaie bio, cu coaja netratata
  • sare, piper, boia (noi am folosit boia iute)
  • ulei de masline
  • pasta de ardei kapia copt sau o pasta de ardei dulce din comert
  • 200 ml smantana de gatit
  • cimbru si oregano, de preferat proaspat
  • cateva fire de patrunjel verde
  • 500 gr cartofi noi

Mod de preparare

  1. Calim ceapa tocata marunt si usturoiul (zdrobit doar) in putin ulei de masline. Adaugam pulpele de pui, le asezonam cu sare, piper negru, boia de ardei si le prajim pe ambele parti. Adaugam cimbrul si oregano.
  2. Spalam lamaia si taiem 4-5 felii grosute, scoatem samburii si adaugam rondelele la carne. Lasam sa se prajeasca impreuna cu carnea timp de 2-3 minute, apoi adaugam ca. 300 ml de apa si acoperim tigaia. Lasam pulpele sa fiarba 15-20 minute la foc mic-mediu. Mai adaugam putina apa, daca este nevoie.
  3. Intre timp curatam cartofii noi (daca sunt noi-noi ajunge sa ii spalati bine) si ii punem la fiert in apa cu sare.
  4. Verificam pulpele si daca sunt gata, le transferam pe o farfurie. Adaugam smantana de gatit peste sosul din tigaie, dam focul pe minim si lasam sosul sa dea in clocot. Adaugam 2 lingurite de pasta de ardei kapia. Pulpele ajung inapoi in sosul cremos si super aromat.
  5. Verificam cartofii (cartofii noi nu au nevoie de mai mult de 15 minute), iar daca sunt fierti, ii scurgem si ii adaugam in tigaia cu carnea.
  6. Garnisiti totul cu patrunjel verde tocat marunt!

Va dorim pofta buna!