Iz de sfarsit de septembrie – galuste cu prune

Galuste cu prune, knedli, gombot(z)i – oricum le-am spune, aceste sfere delicioase, tavalite prin pesmet crunchy, reprezinta unul dintre deserturile noastre preferate de toamna. Am fost ferm convinsi, ca avem deja o reteta pentru acest fel delicios, hai sa nu ii mai spunem doar desert – poate fi la fel de bine si mic dejun si pranz si cina – dar se pare ca ne-a scapat. Deci, asadar si prin urmare, va prezentam reteta noastra a gombotilor cu prune  😉

 

 

Ingrediente pentru 4 - 5 portii

  • 1 kg cartofi albi, fainosi
  • 1 lingurita de untura de porc (pentru vegetarieni si/sau cei care nu au untura de porc la indemana, puteti folosi unt de 82%)
  •  350 gr faina
  • 1 ou
  • 1 lingura de gris
  • 10 prune de dimensiuni mici/medii | *optional si gem de prune
  • zahar brun
  • scortisoara
  • pesmet fin
  • 2 linguri de unt
  • sare

Mod de preparare

  1. Curatam cartofii, ii taiem cuburi si ii fierbem in apa putin sarata. Cand au fiert, ii scurgem, ii zdorbim si lasam sa se raceasca de tot.
  2. Spalam prunele, le taiem in doua si le pudram cu putin zahar brun.
  3. Rumenim pesmetul in ca. 2 linguri de unt topit, pana capata o culoare aurie. Oprim focul si adaugam 2 linguri de zahar brun la pesmet.
  4. Intr-un bol amestecam cartofii zdrobiti fin cu oul, faina, untura de porc, grisul si un praf de sare. Daca vi se pare prea umed aluatul, adaugati ca. 1 lingura de faina si un pic de gris. Cand aluatul se dezlipeste de peretii bolului (dar nu este tare), il scoatem pe o suprafata pudrata cu faina si il intindem cu sucitorul la o grosime de 1 sau 1.5 cm. Impartim aluatul in patrate de ca. 8 x 8 cm, punem o jumatate de pruna in mijloc si adaugam o lingurita de zahar si un praf de scortisoara peste. Noi am ales sa adaugam si cate o lingurita de gem de prune, pentru un gust si mai plin si bogat.
  5. Formam galustele si imediat le punem in apa putin sarata. Nu fierbeti mai mult de 3-4 galuste deodata, caci se pot lipi intre ele.
  6. Fierbem galustele pana se ridica singure la suprafata. Le scoatem si le tavalim bine in pesmetul crocant.
  7. Servim galustele calde sau reci – dupa preferinte. Oricum si oricand le-am manca sunt un adevarat deliciu si un rasfat perfect pentru inceputul anotimpului ploios.

 

Va dorim pofta buna!