Paste dulci cu mac, visine si sos de vanilie

SUNTEM IVETT & DAN SI IUBIM PASTELE CU MAC!  

Cu totii avem un comfort-food preferat, un fel de mancare, fie dulce sau sarat, de care se leaga emotii, amintiri si un anume sentiment de “sunt acasa, totul este OK”. Pastele cu mac sunt un astfel de comfort-food, de care amandoi legam amintiri placute.  

In copilarie, aceste paste dulci reprezentau un fel de a trisa ‘sistemul’ – dupa o portie obligatorie de supa, ne-am putut infrupta din macaroanele dulci cu mac si un extra praf de zahar pudra, cu sau fara vanilie! Basicly, mancam desert la pranz sau cina! Visul oricarui copil… ahhh, dulce copilarie! 
 
Recenta noastra colaborare cu MONTE BANATO a scos de la naftalina sentimentul acesta pur, de a ne bucura de o portie zdravana de paste cu mac dulce! Recent lansate, pastele pentru desert marca MONTE BANATO, ne readuc aminte de cele mai indragite retete cu paste din copilarie – pe site-ul lor gasiti retete consacrate si fail-proof de bucle cu nuca, cerculete cu lapte dulce sau budinca de paste cu branza dulce si stafide.  
 
Noi va prezentam varianta putin stilizata a melcisorilor cu mac – pentru un touch subtil de acrisor, care contrabalanseaza dulceata si echilibreaza gustul, am adaugat visine (din pacate doar din compot, daaaaaar din compot de acasa, deci tot este un gust familiar de bun) si pentru acea nota putin luxurianta, un sos catifelat de vanilie.  





Ingrediente pentru 2-3 portii – depinde cat sunteti de flamanzi sau nostalgici 😉

  • 300 gr paste – noi am folosit melcisori / Paste pentru desert MONTE BANATO
  • visine fara samburi – noi am folosit visine din compot
  • 100 gr mac + 20 gr zahar pudra
  • 700 ml lapte
  • 1 pastaie de vanilie sau extract de vanilie
  • 60 gr zahar
  • 4 galbenusuri de ou
  • 1 lingura de faina

Mod de preparare:

  1. Fierbem pastele in apa cu sare. Le scurgem, dar nu le clatim cu apa rece, le lasam asa calde, sa se topeasca zaharul pudra din amestecul de mac&zahar.
  2. Amestecam pastele strecurate cu macul si zaharul, pana toti melcisorii au cel putin 73 de punctulete negre pe ei.
  3. Nu va puneti sa numarati punctulete de mac pe paste, a fost doar ceva figurativ 😛
  4. Adaugam visinele la paste (visinele sa fie scurse foarte bine) si amestecam din nou.
  5. Turnam laptele intr-o oala mica si adaugam semintele de vanilie impreuna cu pastaia de vanilie desfacuta. Punem oala pe foc mic si lasam laptele sa ajunga la fierbere.
  6. Intre timp, amestecam cele 4 galbenusuri cu cele 60 gr de zahar si lingura de faina. Cand masa se omogenizeaza si se deschide un pic la culoare, adaugam laptele racit la temperatura camerei, putin cate putin. Adaugam tot laptele si daca intre timp nu s-a transformat totul in omleta, punem oala inapoi pe foc domol si amestecam continuu, pana sosul se ingroasa. Lasam sa dea in trei bulbuci si oprim focul.
  7. Asezam o portie generoasa de paste cu mac pe farfurie si stropim totul cu sos de vanilie din belsug. In cazul in care va plac pastele über-dulci, mai puteti adauga un praf, un nor, sau direct o lingurita de zahar pudra!
  8. Savurati din plin gustul dulce al copilariei!

Iata si filmuletul de pe canalul de Youtube Monte Banato: