Coquelet cochet cu piure de cartofi mov si morcovi glazurati

Cochet, cu un aer frantuzesc un pic pretentios, dar totusi cu un caracter atat de likeable, incat l-am pus pe lista noastra pentru meniul pentru Craciun! Unde ai fost pana acum, tu coche(le)tule?

Credem ca acest mini-pui, cocos pitic sau cocosel (hahaha…ne scuzati πŸ™‚ ) este varianta ideala pentru cei, care sarbatoresc Craciunul in doi sau prepara mai multe feluri delicioase si nu doresc sa ramana cu multe resturi de mancare pentru dupa sarbatori. Un pui de 550 grame, alaturi de piureul de cartofi si morcovii glazurati, este suficient pentru doua portii sanatoase.

Puiul coquelet ne-a convins prin gustul sau autentic, de pui de tara! Trebuie sa il incercati si voi!

Ingrediente pentru coquelet la cuptor

  • 1 pui Coquelet de Bretagne 550 gr
  • unt calitativ, cu grasime de peste 80% | noi am folosit LURPAK nesarat
  • 4 cepe rosii
  • 7-8 catei de usturoi
  • 250 ml de vin alb
  • 1 lamaie
  • 1 portocala
  • crengute de rozmarin
  • sare, piper, 3-4 cuisoare
Piure cremos de cartofi mov

Ingrediente piure de cartofi mov

  • 600 gr cartofi mov (noi am gasit la LIDL)
  • 50 gr unt | noi am folosit untul LURPAK
  • 3 linguri de smantana grasa
  • 100 ml lapte caldut
  • sare, piper

Ingrediente morcovi glazurati

  • 6 morcovi subtirei
  • 50 gr unt | credem ca v-ati dat seama, am folosit untul LURPAK
  • 2 ligurite de melasa
  • un praf de sare
Un adevarat festin!

Mod de preparare

  1. Curatam puiul de eventuale resturi de pene (noi am gasit niste pene mici pe aripi). Puteti sa il si parliti, daca doriti. Cu grija, desfacem pielea puiului, de la gat inspre pulpe, si introducem untul sub piele. In cavitatea abdominala introducem cateva felii de lamaie (bio, daca aveti posibiliatatea) si o crenguta de rozmarin. Restul untului se unge pe extreriorul puiului. Asezonam cu putina sare si piper negru proaspat macinat.
  2. Preincalzim cuptorul la 200Β° C.
  3. Asezam puiul intr-o tava de fonta sau ceramica pe un strat de unt, felii subtiri de portocala, sferturi de ceapa rosie, usturoi si 3 crengute de rozmarin. Pentru un touch cu adevarat frantuzesc, turnati si vinul pe langa pui, acoperiti tava cu un capac/folie de aluminiu si introduceti totul la cuptor pentru 20 minute.
  4. Verificam tava, indepartam folia de aluminiu sau capacul vasului. Stropim puiul de cateva ori cu zeama aromata, care s-a adunat in tava. Reintroducem tava la cuptor, de data aceasta fara capac, la foc mai domol (180Β° C) pentru inca 40 – 50 minute. Stropim puiul din 15 in 15 minute cu sosul din tava.
  5. Pana puiul pitic se imprieteneste cu aromele din tava, putem sa ne apucam de piureul de cartofi. Curatam, deci, cartofii mov (daca nu gasiti mov sunt foarte buni si cei galbeni, gustul nu difera cu absolut nimic ), ii taiem cubulete si ii fierbem in apa putin sarata.
  6. Cat timp fierb cartofii, curatam si morcovii si ii taiem pe lung in sferturi.
  7. Cand au fiert cartofii, ii zdrobim adaugam unt, putina smantana, amestecam bine, cu miscari ferme,adaugam laptele caldut i restul de smantana si amestecam puternic, pana obtinem un piure cremos si pufos.
  8. Urmeaza morcovii! Intr-o tigaie, topim untul, adaugam morcovii si la foc inet lasam sa se inmoaie minim. Adaugam apoi cele doua lingurite de melasa si amestecam ocazional, pana morcovii capata un luciu frumos.
  9. Servim cocheletul cochet pe un pat de felii de portocala, alaturi de cartofii mov si morcovii glazurati.
Coquelet cochet pentru masa de Craciun

 

Va dorim pofta buna!